Drie mannen aangehouden die in 'qat' handelden

SCHIPHOL, 24 JUNI. Op Schiphol zijn woensdag voor de eerste maal handelaren in het verdovende middel qat aangehouden. Bij het vrachtstation op de luchthaven arresteerde de douane drie mannen van Afrikaanse afkomst. Zeshonderd kilo van het onder Afrikanen populaire middel werd in beslag genomen.

De drie werden overgedragen aan de marechaussee. In overleg met het openbaar ministerie in Haarlem zijn de mannen na verhoor heengezonden. De marechaussee zal het dossier doorzenden naar de Haarlemse officier van justitie, die over de vervolging beslist.

Volgens de marechausseewoordvoerder zijn sinds 29 mei de werkzame stoffen van qat (cathinon en cathine) ondergebracht in de opiumwet en is de handel daarmee een illegale activiteit geworden. Volgens de woordvoerder zal er verscherpt toezicht worden gehouden op de handel in qat.

De qat - een blad dat gekauwd moet worden om een roes te veroorzaken - wordt op Schiphol twee keer per week ingevlogen, uit de Keniase hoofdstad Nairobi. Omdat de bladeren slechts een paar dagen hun werking behouden, moeten zij snel geconsumeerd worden. Enige tijd geleden trok de qat-handel op Schiphol al de aandacht omdat er sprake zou zijn van overlast. De handel werd echter ongemoeid gelaten, zegt De Jong, omdat er geen sprake was van overtredingen of strafbare feiten.

In de meeste Europese landen kan qat niet vrij worden ingevoerd. In Engeland wordt qat op grote schaal geïmporteerd. (ANP)