Dissident Cuba gearresteerd

MADRID, 24 JUNI. De Cubaanse autoriteiten hebben de dissident Elizardo Sanchez opnieuw gearresteerd en hem ervan beschuldigd Cubanen te hebben aangezet hun toevlucht te zoeken in buitenlandse ambassades. Dat heeft een woordvoerder van het Cubaanse Comité voor Mensenrechten in Spanje gisteren gezegd.

Sanchez (50), een voormalig hoogleraar in de geschiedenis van de marxistische filosofie, bracht in totaal al acht jaar in de gevangenis door wegens kritiek op het communistische regime van Fidel Castro. Tussentijds werd hij verscheidene keren door knokploegen belaagd. Behalve Sanchez zouden twee andere dissidenten zijn opgepakt. Het bericht is niet bevestigd.

Meer dan honderd Cubanen hebben in de hoofdstad Havana zich de afgelopen maand met geweld toegang verschaft tot verschillende buitenlandse diplomatieke vestigingen, waar zij politiek asiel hebben gevraagd. Zij zeggen de politieke onderdrukking en het economische wantij in Cuba te willen ontvluchten, maar van de Cubaanse autoriteiten via de gebruikelijke procedures geen toestemming te krijgen voor vertrek naar het buitenland.

In de woning van de Belgische ambassadeur bevinden zich tachtig Cubanen; in de Duitse ambassade twintig en negen in het Chileense consulaat. Fidel Castro heeft gezegd geen maatregelen te zullen nemen tegen de asielzoekers wanneer zij de buitenlandse vertegenwoordigingen vreedzaam verlaten. Tegelijkertijd hebben de Cubaanse autoriteiten laten weten hen geen uitreisvisa te zullen verlenen.

“Elizardo heeft er altijd op aangedrongen dat Cubanen het land niet moeten ontvluchten, maar zelf een verandering moeten bewerkstelligen”, aldus een woordvoerder van het Cubaanse mensenrechtencomité. “Daarom zijn deze beschuldigingen tegen hem absurd.” Anderen zeiden te vrezen voor Sanchez' gezondheid, die zwak zou zijn. (AP)