Britse gijzelaars in Kashmir vrijgelaten

SRINAGAR, 24 JUNI. Een islamitische afscheidingsbeweging, Harakatul Ansar, heeft gisteren twee Britse reizigers na 17 dagen gijzeling in de bergen van de noordelijke Indiase deelstaat Kashmir vrijgelaten. Bij de grensplaats Anantnag droegen acht gewapende guerrillastrijders Kim Housego (16) en David Mackie (36) over aan vier journalisten uit Kashmir. Afgesproken was dat de ontvoerders niet aan de politie zouden worden uitgeleverd. De activisten van Harakatul Ansar dachten aanvankelijk dat de Britten Indiase spionnen waren, zei Mackie, die zei met zijn ontvoerders voortdurend van kamp naar kamp te zijn getrokken. De ontvoerders eisten in eerste instantie de vrijlating van drie van hun commandanten, maar deze eis lieten zij later vallen. Vervolgens lieten zij weten Indiase schendingen van de mensenrechten in Kashmir onder de aandacht te willen brengen. Het was de eerste ontvoering sinds drie jaar in de vier jaar oude oorlog die een reeks rivaliserende afscheidingsbewegingen in het overwegend islamitische Kashmir tegen de Indiase centrale autoriteiten voert. (Reuter, AP)