Amsterdam zit vast aan wit havenmonster

AMSTERDAM, 24 JUNI. Amsterdam is voorlopig nog niet af van het 'witte havenmonster', een grote hotelboot in het Oosterdok. De gemeenteraad besloot eerder dit jaar dat de boot in 1995 de haven moet verlaten. Maar gisteren, tijdens een raadscommissievergadering over de IJ-oevers, werd de raad duidelijk dat de eigenaar van de boot een overeenkomst voor onbepaalde tijd met de gemeente heeft.

Amsterdam is verplicht de boot een ligplaats te bieden binnen een straal van 500 meter van het Centraal Station, zo deelde de advocaat van de hotelhouder gisteren mee. Gebeurt dat niet dan zal de eigenaar miljoenen guldens schadevergoeding eisen. Wethouder G. ter Horst (openbare ruimte) wil het bestemmingsplan IJ-oevers wijzigen om de hotelboot een andere lokatie in de buurt van het station te geven. CDA, GroenLinks en de Socialistische Partij steunen de wethouder. De overige partijen houden het in beraad.

“Ik heb de pest in over de gang van zaken”, reageert PvdA-raadslid E.H. Agtsteribbe. “We kunnen toch niet voor eeuwig met dat ding opgescheept blijven zitten.” Zij wil dat de gemeente met de eigenaar onderhandelt. Agtsteribbe vindt verder dat het hotel niet low-budget is, zoals was afgesproken. Een tweepersoonkamer kost 136 gulden per nacht. Maar volgens de advocaat blijft deze prijs onder het maximum dat met de gemeente is afgesproken: de prijs van een gemiddeld tweesterrenhotel.

Het drijvende hotel ligt bijna een jaar in het Oosterdok, tot afschuw van veel Amsterdammers. De bedoeling was dat een boot van maximaal 70 meter in het dok zou afmeren. Vlak voordat het naar de stad kwam, bleek dat het schip 110 meter lang was. Volgens de eigenaar was een kleinere boot niet rendabel. De verantwoordelijke wethouder destijds, J. Saris (GroenLinks), had er zijn toestemming voor gegeven tot verbazing van de gemeenteraad.

Tijdens de commissievergadering gisteren over het bestemmingsplan IJ-oevers bleek verder dat de raadsfracties instemmen met de meeste onderdelen van het plan dat bebouwing van de IJ-oevers met kantoren en woningen mogelijk moet maken. Op aandringen van de gemeenteraad zegde wethouder Ter Horst toe voor alle huidige woonboten en binnenvaartschepen een ligplaats te zoeken.