Zwitserse sensatie tegen Roemenië

DETROIT, 23 JUNI. Zwitserland zorgde op de zesde speeldag van het WK voor een sensatie. In Detroit versloeg de ploeg Roemenië met 4-1. Vooraf werd Zwitserland kansloos geacht tegen de bedwingers van Colombia. Door de overwinning is een plaats in de achtste finales zeer nabij. “Deze ploeg kan heel ver komen”, meende de Zwitserse aanvoerder Geiger na afloop.

Na de 1-1 tegen Verenigde Staten liet Zwitserland in de tweede wedstrijd de behoudende speelwijze schieten. Coach Hodgson moest ook wel, want nòg een klein resultaat en de tickets voor de terugreis konden bijna worden besteld. Om de aanval kracht bij te zetten posteerde hij Knup als tweede spits naast Chapuisat.

Het aanvallende concept had in de eerste helft succes. De Roemenen, door de lof voor de winst op Colombia (3-1) nog met het hoofd in de wolken, hadden totaal geen antwoord op de fris aanvallende Zwitsers. Na een kwartier kwam Zwitserland op voorsprong. Door een snelle aanval lag de Roemeense verdediging open. De linksbenige Sutter schoot met rechts hard in, 1-0. Roemenië rommelde maar wat aan. Popescu kopte een voorzet van Lupescu hoog over, Petrescu schoot naast. Het onvermogen tegen de Zwitserse dadendrang bleek ook uit de drie gele kaarten en uit de diep in de tweede helft gegeven rode kaart voor invaller Vladiou, die uit frustratie Ohrel een 'doodschop' gaf.

Een briljant moment van sterspeler Hagi hielp Roemenië in de 36e minuut aan de onverdiende gelijkmaker. Van 20 meter prikte hij de bal loepzuiver in de hoek. De brille van Hagi wiegde de Roemenen weer in slaap. In de 52ste minuut leidde collectief knoeiwerk tot een nieuwe achterstand. Na een hoekschop schoof Chapuisat de bal langs doelman Stelea, 2-1.

De wedstrijd was ineens beslist. Roemenië bleek niet meer bij machte iets terug te doen. In de 66ste minuut kwam de definitieve beslissing. Na een snelle uitbraak van Sforza scoorde Knup, 3-1. Even later maakte Knup zelfs 4-1, op een voorzet van Bregy. Een ongekende uitslag.

De Roemeense coach Iordanescu verklaarde na afloop dat zijn ploeg het tijdsverschil van drie uur tussen Los Angeles en Detroit slecht had verwerkt. “Maar Zwitserland heeft groots gespeeld, dat moet ik toegeven.”