Wedstrijdbal is altijd goed voor perikelen

ROTTERDAM, 23 JUNI. De meeste geleerden zijn er het over eens, de bal is te licht. Alleen de grootste voetbalprofessor heeft een afwijkende mening. Johan Cruijff vindt de 'Questra' juist te langzaam. Te licht of te langzaam, het nieuwste ontwerp van Adidas ondervindt veel kritiek. “Een speelbal van de wind”, meent Michel Preud'homme.

Volgens de Belgische doelman “begint de Questra vroeg te draaien, maar valt dan ineens stil. Eigenlijk zou hij de baan moeten volgen waarin hij begint.” Preud'homme heeft zelf nog geen nadelige gevolgen ondervonden van de nieuwe bal. Als voorbeeld van zijn stelling noemt hij de goal van de Roemeen Hagi in de wedstrijd tegen Colombia.

De vraag is echter of de Colombiaanse keeper Córdoba niet gewoon te ver voor zijn doel stond, toen Hagi hem met een fraaie boogbal in de verre hoek passeerde. Een paar minuten eerder had de Roemeen met de fluwelen traptechniek Córdoba al gewaarschuwd met een soortgelijke actie. Ook de goal van de Ierse middenvelder Houghton in de wedstrijd tegen Italië had met elke willekeurige bal een goal kunnen opleveren. De Italiaan Pagliuca stond gewoon te ver voor zijn doel bij het afstandschot van Houghton. Pagliuca leek eerder het slachtoffer van de ontwikkeling dat de moderne doelman als een soort elfde verdediger meevoetbalt. Met als gevolg dat de veldspeler steeds vaker de doelman met een lob probeert te verrassen.

Preud'homme heeft grote moeite met de vernieuwingsdrang. “Het is altijd hetzelfde, bij elk toernooi verandert ons werk.” Bij zijn vorige club, KV Mechelen, mocht hij de Questra al uittesten. “Iedere speler van ons had plotseling de traptechniek van een Braziliaan.” Maar de Brazilianen zelf hoor je nooit klagen over de bal. Hun natuurlijke talent staat garant voor een solide traptechniek. Ze lijken de bal te aaien.

In 1970 speelde het sterrenteam onder leiding van Pelé voor het eerst met een Adidas-bal. De ene goal was nog mooier dan de andere tijdens dat gedenkwaardige WK in Mexico.

In 1978 viel de kwaliteit van het voetbal bitter tegen. Waarschijnlijk lag het aan de minder goede spelers. De Nederlanders verklaarden hun slechte start in Argentinië door de verende grasmat, waardoor de bal zou worden afgeremd. De aanvoerder van Oranje, Ruud Krol, noemde de Tango-bal “niet geschikt voor droge velden”.

Krols opvolger Ronald Koeman uitte afgelopen winter kritiek op het jongste Adidas-produkt. Tijdens een oefeninterland tegen Tunesië maakte de trapspecialist van Barcelona voor het eerst kennis met de Questra. “De bal gaat op en neer en draait op het laatste moment weer weg.”

Koeman scoorde in Tunis met een afstandsschot van bijna 40 meter. “Voor een aanvaller is het een lekkere bal”, verklaarde hij in februari.

Adidas-woordvoerder Dieter Mahrer kijkt er niet van op wanneer hij wordt geconfronteerd met de Nederlandse kritiek. “Jullie zeuren altijd.” Mahrer kan het weten. Hij werkte jarenlang bij Lotto, de grote concurrent van Adidas en sponsor van het Nederlands elftal. Natuurlijk is hij het niet eens met de negatieve reacties. “De spelers willen een snelle bal en de keepers willen een bal die recht op hen afkomt. De Questra voldoet aan beide wensen.”

    • Jaap Bloembergen