Vakantie

“Schrijf eens op wat je met vakantie gaat doen”, vroeg ik de laatste les. Thijs schreef: “Jongen 16 jaar, 2,5 week naar Frankrijk en 2,5 week naar Spanje, naar Frankrijk op een camping met m'n ouders, naar Spanje op een camping met vrienden, naar Frankrijk met auto, naar Spanje met bus. Werken: geen tijd = ben op vakantie. Vakantie naar Spanje is zelf betaald, ben je ongeveer ƒ 1.300 aan kwijt.

We gaan met zes vrienden naar de Costa Brava. Dit is voor het eerst dat ik zonder ouders langere tijd op vakantie ga. De camping kost ƒ 200,-, de reis kost ƒ 300 à ƒ 400. Op vakantie ga ik drinken, drinken, soms wel eens eten, naar het strand, naar het zwembad, naar de disco, naar de kroeg, poolen en nog een keer drinken en als er meisjes zijn is dat ook mooi meegenomen.''

Het is een aardige jongen, maar scheld hem rustig uit als u teveel last van hem heeft op de camping. Daar kan hij tegen. Hij is waarschijnlijk te herkennen aan z'n tent: een puinhoop. Doe me een plezier en probeer iets aan z'n handschrift te doen.

Carla gaat naar Florida, Mieke verhuist en Sandra gaat met 5 vriendinnen naar Renesse. Nee toch, dat is de derde die naar Renesse wil. In Renesse, gelegen in de bible belt, wordt al jaren goed verdiend aan de eerste vakantie zonder ouders. Ik heb er eens een oude caravan neergezet op een jeugdcamping: een modderveld met vervallen tenten mudvol troep en lawaaiïge jongens gezeten op lege bierkratten. Mijn dochters vonden het er eng, maar niet eng genoeg.

Mark: “We gaan niet op vakantie. Ik ga niet werken. In de vakantie ga ik voornamelijk wielrennen, dat betekent trainen en wedstrijden rijden. Als een wedstrijd goed gaat, verdien ik daar mijn geld, gemiddeld ƒ 25. Trainen: hard en ver.”

Jos: “... In de vakantie ben ik verder van plan om te lezen, tv te kijken en te doen wat mijn moeder me opdraagt.” Hij vecht een slopende vete met z'n moeder uit.

Jeroen is nog niet klaar met schrijven, als ik de blaadjes ophaal. Te veel programma: naar Luxemburg met de scouting, fietsen in België met een vriend, drie weken Italië met ouders en familie en dan nog een 'primitieve hike lopen'. De rest van de tijd gaat hij werken en model vliegen. Wat een leven.

Maarten levert een blaadje in voorzien van 8 horizontale streepjes. Maarten blijft zitten. Een paar weken terug hebben we samen de toestand van de situatie doorgenomen. Hij was volslagen ten onrechte nog vol goede moed.

Op een dag kwam Maarten zo kaal als een feut de klas in. In de groentijd vroeger werden feuten zo diep vernederd dat enkele maanden later de eerstejaars zijn zelfhaat overschreeuwde met lawaai. Maarten is geen feut, maar een skinhead. Zo! Een skinhead in de klas! Hij is stil, glimlacht een beetje scheef en heeft z'n nagels teruggekloven tot zijn ellebogen.

“Wat ga je doen in de vakantie?” Niets, beetje rondhangen. Alleen het idee houseparties wekt instemming. Samen met een groep rotgenoten zit hij iedere avond onder het afdak van een buurthuis, alsof ze in training zijn voor het leven van een dakloze. Er hangt een wat zoetige lucht. Zou Maarten blowen? Daar staan in deze buurt strenge sancties op. Ik had nog eens met hem willen praten, maar heb hem niet meer gezien. Prettige vakantie, Maarten.

    • Rob Knoppert