'Terwille van stabiliteit'; Mogelijk uitstel verkiezingen van 1995 in Rusland

MOSKOU, 23 JUNI. President Jeltsin en de voorzitters van de twee kamers van het parlement zijn het in principe eens geworden over een uitstel van de parlements- en presidentsverkiezingen met twee jaar.

Vladimir Sjoemeiko, de voorzitter van de Federatieraad - de 'eerste kamer' van het Russische parlement -, zei gisteren dat verkiezingen in 1995 Rusland alleen maar zullen destabiliseren. De zittingsduur van het huidige parlement zou, zei hij, met twee jaar moeten worden verlengd. De voorzitter van de Doema, de 'tweede kamer' van het parlement, Ivan Rybkin, zei gisteren “blij” te zijn als de verkiezingen in 1995 met twee jaar zouden worden uitgesteld. “De mensen zijn verkiezingsmoe. Ze zijn het beu. En het kost geld”, aldus Rybkin.

President Jeltsins woordvoerder, Vjatsjeslav Kostikov, sloot zich gisteren bij die zienswijze aan. Een uitstel van de verkiezingen, zei hij, draagt bij aan de binnenlandse stabiliteit. “Rusland is moe van de hoge politieke koorts. Het heeft voor alles rust nodig.” Kostikov zei dat een verkiezingscampagne de politieke spanningen zou opdrijven en extremistische leiders in de kaart zou spelen.

President Jeltsin wil zich volgens Kostikov voorlopig niet in het openbaar over een verlenging van de zittingsduur van het parlement en de president uitspreken; hij wil eerst “een breed openbaar debat” over de zaak afwachten. “We moeten het in deze kwestie met elkaar eens zijn, anders kan een interessant en vruchtbaar denkbeeld veel schade aanrichten”, aldus Kostikov.

Voor uitstel van de verkiezingen moet de grondwet worden gewijzigd, waarvoor een tweederde meerderheid van de Doema en een driekwartmeerderheid van de Federatieraad nodig is. Volgens waarnemers zou een voorstel over de verlenging van de zittingsduur van het parlement en de ambtstermijn van Jeltsin kunnen stuiten op verzet van communisten en nationalisten. De ultra-nationalist Zjirinovski heeft gezegd alleen met een uitstel van de parlements- en presidentsverkiezingen te zullen instemmen als zijn partij een nieuwe regering mag vormen. (Reuter)