Tabaksfabrikant Rothmans sluit vestiging in Den Haag

ROTTERDAM, 23 JUNI. De Britse sigarettenfabrikant Rothmans Tobacco Company (Peter Stuyvesant, Pall Mall, Dunhill en Rothmans) sluit zijn vestiging in Den Haag. De 160 werknemers kunnen aan de slag in Zevenaar, waar de met 850 medewerkers grootste Rothmans-fabriek ter wereld staat.

De fabrieksluiting is een onderdeel van een reorganisatie van de sigarettenproduktie in West-Europa, die vanmorgen werd bekendgemaakt voor Nederland, Duitsland en België. De fabriek in Berlijn wordt gesloten en de produktie daar wordt verdeeld tussen Zevenaar en een vestiging in Groot-Brittannië. In België moet Rothmans-dochter Tabacofina-Vander Elst in Edegem efficiënter worden.

De operatie moet de slagkracht van Rothmans in een steeds fellere concurrentiestrijd op de sigarettenmarkt versterken. “In de strijd om het marktaandeel spelen prijsverlagingen een steeds grotere rol. Dat zie je in de Verenigde Staten, maar ook in Frankrijk waar de prijzen vrijer zijn geworden”, zegt directiesecretaris A. Klein Ikkink van Rothmans in Zevenaar. In de Westeuropese vestigingen van Rothmans hoeft bovendien niet meer voor Midden- en Oost-Europa worden geproduceerd, omdat nu steeds inniger wordt samengewerkt met lokale produktiebedrijven in Polen en Rusland.

Rothmans wil de kosten drukken met een schaalvergroting, die in Nederland al op korte termijn 10 miljoen gulden moet opleveren. “De machines maken nu 8.000 sigaretten per minuut, maar bij de machines die wij nu in bestelling hebben is dat al 14.000 stuks. Dezelfde mensen kunnen zo meer produceren”, zegt Klein Ikkink. De Haagse werknemers moeten daarvoor verhuizen naar Zevenaar.

Rothmans heeft een sociaal plan opgesteld, waarin onder meer een vervroegde uittredingsregeling voor 55,5-jarigen is opgenomen net als extra reis- en verhuiskostenvergoedingen en hulp bij het zoeken naar nieuwe woonruimte. In een voorlopige reactie liett de Voedingsbond FNV vanmorgen weten de plannen “ontzettend ingrijpend” te vinden.