Stich bewerkt zelf zijn aftocht in eerste ronde

LONDEN, 23 JUNI. Michael Stich is op papier nog steeds de op één na beste tennisser van de wereld. Maar hij verloor dit jaar in de eerste ronde van de Open Australische kampioenschappen van Malivai Washington, in de tweede ronde van de Open Franse van Aron Krickstein en gisteren in de eerste ronde van Wimbledon van de Amerikaan Bryan Shelton, de nummer 120 op de ranglijst. De kwalificatiespeler versloeg de Wimbledon-kampioen van 1991 met 6-3, 6-3 en 6-4.

“Stich is misschien in Duitsland de tweede speler van de wereld, niet in de rest van de wereld”, zei Krickstein na zijn zege in Parijs. Stich heeft na zijn nederlagen al de reputatie gekregen dat een achterstand hem uit zijn humeur kan brengen.

“Hij heeft een negatieve houding op de baan”, vertelde de 28-jarige Shelton. “Dat kan je zeker gebruiken. In het begin van een toernooi kan je van dit soort spelers winnen. Toen ik vanochtend opstond dacht ik nog: als ik voor kom te staan, moet ik de deur dichtgooien.”

Stich heeft sinds zijn zege in 1991 nauwelijks meer goede prestaties geleverd in de grand-slamtoernooien, de vier evenementen waar tennisgeschiedenis wordt geschreven. Hij rent van toernooi naar toernooi en incasseert, vooral in Duitsland, grote bedragen aan startgelden. Sampras neemt de week vóór een grand-slam vrij om alvast te wennen aan de omstandigheden. Stich koos voor een andere voorbereiding. Hij vertrok na Roland Garros naar Londen voor het toernooi op Queens en vloog vervolgens naar het Duitse Halle. Daar won hij zondag het toernooi, waardoor hij inmiddels alle acht de Duitse toernooien één keer heeft gewonnen.

Maar gisteren op baan 2, het 'kerkhof' waar ook Krajicek verloor, was Stich nog niet gewend aan het gras van Wimbledon, dat veel groener en veel sneller is dan dat in Halle. Hij raakte geïrriteerd, probeerde met opmerkingen Shelton uit zijn spel te halen en vervreemdde het publiek van zich door voortdurend te klagen over toeschouwers die zich verdrongen voor de hekken. Boegeroep begeleidde zijn aftocht.

De Amerikaanse titelverdediger Pete Sampras is in vorm. In de tweede ronde sloeg hij 26 aces - één meer dan maandag tegen Palmer - en won hij met 6-3, 6-4 en 6-2 van zijn landgenoot Richey Reneberg. Jim Courier had vier sets nodig tegen Byron Black uit Zimbabwe. Andre Agassi moest al zijn reserves aanspreken om in de vijfde set een doorbraak op zijn service (naar 4-3) weg te werken, maar hij bleek uiteindelijk over meer uithoudingsvermogen te beschikken dan Nicolas Pereira uit Venezuela, een voormalig juniorenkampioen op Wimbledon. “Het was goed om deze wedstrijd te overleven”, zei Agassi, die in Parijs in de eerste ronde in vijf sets verloor van Thomas Muster. “Na zo'n partij kan je heel ver komen.”