Schendingen van bestand in Bosnië nemen nog toe

SARAJEVO, 23 JUNI. Het aantal schendingen van het nu bijna twee weken geleden ingegane bestand in Bosnië neemt nog toe.

Gisteren werden door woordvoerders van de VN gevechten gemeld in de moslim-enclave Bihac en uit de steden Turbe, Tešanj, Zavidovici en Doboj in Centraal-Bosnië. Met uitzondering van Bihac gaat het om gevechten tussen moslims en Serviërs. Een hoge officier van de VN-vredesmacht zei gisteren in Sarajevo dat in Centraal-Bosnië sprake is van een groot aantal “moslim-provocaties” die volgens hem weinig succes hebben.

Bij de strijd werden gisteren in Tešanj en Doboj meer dan honderd inslagen van granaten geregistreerd. Volgens radio-Sarajevo kwamen bij een artillerie-aanval van de Bosnische Serviërs op Travnik zeven mensen om het leven en werden er dertig gewond. In de moslim-enclave Bihac lijkt het regeringsleger op het punt te staan een beslissende zege te boeken op de zogenoemde 'autonomisten', de aanhangers van 'moslim-rebel' Fikret Abdic, die in september de autonomie van de enclave uitriep. (Reuter, AFP)