Scharping definitief SPD-kandidaat voor Bondsdagverkiezingen

HALLE, 23 JUNI. De sociaal-democratisch afgevaardigden van de SPD hebben gisteren vrijwel unaniem de kandidatuur van leider Rudolf Scharping voor de verkiezingen van het bondskanselierschap op 19 oktober van dit jaar bevestigd. De 46-jarige Scharping kreeg 95,4 procent van de stemmen van de 500 sociaal-democratische afgevaardigden.

Scharping, nu nog premier van de deelstaat Rijnland-Palts, sprak eerder op de avond zijn partijgenoten ruim een uur toe in een overdekte ijsbaan in het in het voormalige Oost-Duitsland gelegen Halle, waar zondag regionale verkiezingen worden gehouden. In de rede, die volgens de Duitse behoudende krant Die Welt de beste sinds de tijd van sociaal-democraat Willy Brandt was, riep Scharping op tot eenheid in de SPD om de christen-democratische bondskanselier Helmut Kohl te verslaan.

Een coalitie met de Groenen, waar onder meer Scharpings partijgenoot en rivaal Schröder voorstander van is, wees hij af. Scharping kampt al een tijd met onrust in zijn partij. Door de gelederen te sluiten hoopt hij een herhaling van de nederlaag bij de Europese verkiezingen - de SDP daalde van 37,2 naar 32,2 procent - te voorkomen.

Niet bekend

Opiniepeilingen gaven gisteren aan dat de SPD het vertrouwen van de kiezers nog niet heeft teruggewonnen. Kohls drie-partijencoalitie zou, als nu gestemd werd, 48 procent behalen en daarmee de SPD, waar slechts 35 procent voor kiest, ver achter zich laten.

CDU-partijvoorzitter Schäuble noemde volgens de Frankfürter Allgemeine Scharpings rede “teleurstellend” en zei dat het hem niet duidelijk was waar de SPD de 60 miljard mark, die de realisatie van het programma zou moeten kosten, vandaan wil halen. (Reuter)