Russische begroting mist steun parlement

MOSKOU, 23 JUNI. De begroting van Rusland voor het lopende jaar heeft ook gistermiddag in het parlement niet het vereiste aantal stemmen gekregen.

De voorstellen - in derde lezing - kregen de steun van 215 leden, terwijl een aantal van 225 is vereist. Morgen wordt opnieuw gestemd. Het begrotingvoorstel voorziet in uitgaven van 194,4 biljoen roebel (177 miljard gulden) bij inkomsten van 124,4 biljoen roebel (113 miljard gulden). Daarbij is 40,6 biljoen roebel opgenomen voor defensie. Volgens de tegenstemmers moet dat worden verhoogd tot 55 biljoen roebel. Het tekort als percentage van het bruto binnenlands produkt zou dan oplopen van 9,7 procent tot 10,6 procent. Daarmee zou de grens van 10 procent worden overschreden die Moskou eerder dit jaar had afgesproken met het IMF. Het in de hand houden van het begrotingstekort was voor het IMF een van de voorwaarden voor het verstrekken van kredieten ter waarde van 1,5 miljard dollar. (Reuter, AFP, ANP)