Richard stevent af op overwinning

ROTTERDAM, 23 JUNI. Met nog één etappe te rijden kan Pascal Richard de eindzege in de Ronde van Zwitserland bijna niet meer ontgaan. De Zwitser heeft ruim één minuut voorsprong op zijn naaste belagers de Rus Poelnikov en de Italiaan Pierobon.

“Alleen een ongeluk kan mij nog van de overwinning afhouden. De slotrit naar Zürich stelt bijna nooit iets voor en eindigt meestal in een massasprint”, zei een zelfverzekerde Richard gisteren.

De negende etappe was een prooi voor Roscioli. De Italiaan ging vijf kilometer voor het einde in de aanval. Hij liet zijn medevluchters, de Zwitser Järmann en de Amerikaan Andrew, op respectievelijk twintig en twaalf seconden achter zich. De Belg Wilfried Nelissen won de sprint van het peloton.

Santos Hernandez won de derde etappe van de Ronde van de Mijnvalleien. Op ongeveer zeven kilometer voor de finish sprong de Spanjaard weg uit een groepje van dertig man. Daarin bevonden zich ook zijn ploeggenoten Erik Breukink en Alex Zülle alsmede leider Ghirotto.

Hernandez vond aansluiting bij de Spanjaard Torres die al eerder ontsnapte. De laatste viel terug in de groep. Hernandez bleef wel uit de greep van het dertigtal. De leiderstrui van Ghirotto was niet in het geding.

Breukink eindigde als achttiende met 34 seconden achterstand op Hernandez. Tom Cordes verscheen woensdag niet meer aan de start. In de tweede etappe kwam hij ten val en blesseerde zijn ribben.

In de Route de Sud toonde de 40-jarige Gilbert Duclos-Lassalle zich de sterkste. In de derde rit reed de Fransman samen met vijf andere coureurs uit het peloton weg. Mallet verspeelde de dagzege door te vroeg de sprint aan te zetten. Duclos-Lassalle pakte hem op de streep. Onder het zestal bevond zich geen concurrent voor klassementsleider Alvaro Mejia uit Colombia.

De Nederlandse amateurwielrenner Wim van de Meulenhof heeft woensdag de Ronde van België gewonnen. Als tweede, op 46 seconden, finishte de Belg Danny in 't Ven. In de zevende en laatste etappe van Edingen naar Lokeren ging de etappezege naar de Belg Bart Everaert. De Nederlander Jürgen Gilsing eindigde op de tweede plaats met een achterstand van zeven seconden.

De Spaanse wielerformaties hebben de samenstelling van hun Tour-ploegen bekendgemaakt. Erik Breukink gaat met Once naar Frankrijk. Of Erwin Nijboer eveneens gaat, is nog onduidelijk. De coureur staat bij Banesto op de reservelijst.