President Colombia ontkent aanname geld cocaïnekartel

BOGOTÀ, 23 JUNI. Ernesto Samper, winnaar van de presidentsverkiezingen in Colombia, heeft ontkend dat zijn campagne deels is betaald door het cocaïne-kartel van Cali. Dat zou blijken uit een geluidsband waarop telefoongesprekken tussen de leiders van het syndicaat en leden van Sampers campagne-team zouden zijn opgenomen. Het kartel zou Samper 3,5 miljoen dollar hebben geboden.

De conservatieve presidentskandidaat Andres Pastrana - die de verkiezingen met een verschil van minder dan een procentpunt van Samper verloor - heeft zijn liberale rivaal opgeroepen in het openbaar te beloven af te treden als blijkt dat zijn medewerkers 'narco-dollars' hebben aangenomen.

Samper (43) heeft in een televisietoespraak gezegd dat zijn medewerkers zullen worden ontslagen als blijkt dat ze geld hebben aangenomen. Hij eiste tevens een officieel onderzoek naar de authenticiteit van de banden, waarvan dinsdag enkele exemplaren anoniem werden afgeleverd bij verschillende media. Pastrana (39) zegt dat hem een exemplaar van de band werd overhandigd in een hotel in Cali. Gisteren speelde hij deze af voor journalisten.

“Kijk,” zegt een man op de band, “de waarheid is dat ze vijf miljard nodig hebben [pesos, ruim zes miljoen dollar]. Ze hebben er twee, en ze hebben er drie van jou nodig.” Een andere man antwoordt: “Die hebben we, dat is dan geregeld.”

Plaatselijke media hebben de eerste spreker geïdentificeerd als de journalist Alberto Giraldo, die banden met het Cali-kartel zou onderhouden. De andere man op de band zou een van de twee broers Orejuela zijn die het kartel leiden, Miguel of Gilberto. Giraldo heeft in een brief aan een lokale tv-zender toegegeven namens de voortvluchtige gebroeders Rodríguez de kandidaten geld te hebben geboden, maar hij zei dat de penningmeesters van beide campagnes het aanbod hadden geweigerd. Volgens hem was er met de band geknoeid om dit te verbergen.

Het is onbekend wie de band heeft opgenomen. Het Colombiaanse ministerie van defensie, verantwoordelijk is voor anti-drugsoperaties, zou de authenticiteit ervan hebben bevestigd. De Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA), die eveneens operaties uitvoert in Colombia, heeft ontkend dat het de band heeft opgenomen. De DEA heeft eerder gezegd dat de campagnes drugsgeld hadden aangenomen. Diplomaten in Bogotà hebben gezegd verbaasd te zijn als dat niet zo zou zijn. (Reuter, AP)