Poetry-geld voor Srilankese dichteres

ROTTERDAM, 23 JUNI. Het eregeld van Poetry International dat bedoeld is voor dichters die wegens hun werk gevangen zitten, gaat dit jaar naar Thiagarajah Selvanithy (1964) uit Sri Lanka. Dat maakte de organisatie van Poetry gisteren in Rotterdam bekend.

De prijs, bestaande uit een bedrag van 10 duizend gulden, gaat vergezeld van een uitnodiging aan de auteur om volgend jaar op het dichtersfestival te verschijnen. Selvanithy, die onder het pseudoniem Selvi gedichten en toneelstukken schrijft, is eind augustus 1991 door Tamil-Tijgers gevangengenomen. Sindsdien heeft haar familie haar niet meer gezien. Selvi staat in haar woonplaats Jaffna bekend om haar inzet voor vrouwenemancipatie.

Vorig jaar is op Poetry de Cubaanse dichteres Maria Elena Cruz Varela onderscheiden. Zij kwam woensdag in Nederland aan en las in de avonduren haar werk in Rotterdam voor. Het was lang onzeker of zij van de Cubaanse autoriteiten toestemming zou krijgen naar Nederland te reizen.