Peter van Straaten bekroond

ROTTERDAM, 23 JUNI. Het bestuur van de Stichting Amsterdamse Fonds voor de Kunst heeft op advies van een commissie bestaande uit Anthon Beeke, Ary Langbroek en Willem van Malsen, de Prof. Pi-prijs 1994 toegekend aan Peter van Straaten. De commissie roemt de “onbeschrijflijk mooie tekeningen” van Van Straaten. Aan de prijs, die op 28 oktober in het Amsterdamse Paradiso zal worden uitgereikt, zit een geldbedrag verbonden van 15 duizend gulden.

Peter van Straaten is onder meer bekend om zijn tekeningen-met-tekst-serie Het Dagelijks Leven in Het Parool, Het Literaire Leven en Agnes in Vrij Nederland.

De aanmoedigingsprijs illustratie, goed voor 7500 gulden, ging naar Marianne Sligting. De commissie bekroont Sligting voor haar “wondermooie illustraties” in Gerard Berends' dichtbundel Waaien, hard waaien (1990) en in het binnenkort uitkomende Lieve, lieve opa's van Alfred Kossmann.

De Prof Pi-prijs is een onderscheiding voor 'niet autonome illustraties', die iedere twee jaar wordt uitgereikt. In 1992 ging de prijs naar tekenaar Frits Müller voor zijn spotprenten in NRC Handelsblad.