Outsider Amerika blijft voetbalwereld verbazen

ROTTERDAM, 23 JUNI. Ook de zesde speeldag van het wereldkampioenschap voetbal kende verrassende uitslagen. Vannacht won het gastland Amerika met 2-1 van Colombia. Willem II-speler Earnest Stewart maakte voor de VS het tweede doelpunt. “Gelukkig hoef je in dit land één ding niet uit te leggen: het belang van winnen”, zei de coach van de Amerikanen, Bora Milutinovic.

Eerder op de dag versloeg het verrassend sterke Zwitserland in Detroit Roemenië (4-1).

Colombia, vooraf een van de favorieten voor de eindzege, is na de tweede nederlaag zo goed als uitgeschakeld voor de achtste finales. Outsider Verenigde Staten, deelnemer aan het toernooi bij de gratie van het gastheerschap, is daarentegen zeker van deelname aan de volgende ronde.

Een groep Nederlandse voetbalsupporters heeft gisteren geen toestemming gekregen de Verenigde Staten binnen te komen. Na uitgebreid verhoor in Detroit stuurden de Amerikaanse autoriteiten de supporters wegens hun criminele verleden met het vliegtuig terug naar Nederland. De Oranje-fans bleken eerder te zijn veroordeeld voor bankovervallen en handel in cocaïne.

Vanavond worden twee wedstrijden gespeeld. In groep E Italië-Noorwegen (22.00 uur) en in groep C Zuid-Korea-Bolivia (01.30 uur).