Oud-Indiëstrijders volharden in klacht; Hoger beroep tegen vrijspraak Graa Boomsma

ROTTERDAM/GRONINGEN, 23 JUNI. Het Openbaar Ministerie in Groningen is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Groninger rechtbank in de zaak Graa Boomsma. De schrijver werd op 9 juni vrijgesproken van belediging van Nederlandse militairen in Nederlands-Indië.

In een interview had Boomsma hun daden daar vergeleken met die van SS'ers. De oud-Indiëstrijder L. Buma diende een aanklacht in wegens smaad.

De advocaat van Boomsma, mr. H. Doeleman, vindt het hoger beroep “onbegrijpelijk”. “De beslissing van de rechtbank om vrijspraak te geven was volledig in overeenstemming met het oorspronkelijke besluit van de officier van justitie om de zaak te seponeren,” zegt Doeleman. De rechtbank had bovendien “goed gemotiveerd waarom zij in Boomsma's uitlatingen geen belediging van bepaalde personen kon zien.” Nu kost de zaak volgens Doeleman “alleen maar tijd en geld.” “Mijn cliënt heeft wel wat anders te doen.”

De advocaat van Buma, mr. J. van Zaaijen, is blij met het hoger beroep van het Openbaar Ministerie. Hij zegt de hoger beroepszaak samen met officier van justitie mr. G. Souër te hebben voorbereid. Volgens Van Zaaijen zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting als iemand zich beledigend uitlaat over een groep, in dit geval dienstplichtige militairen. “De SS'ers hadden als taak de joden te verdelgen, onze jongens hadden de taak de bevolking te beschermen tegen de Republikeinen. Er zullen best excessen zijn geweest. Die heb je in elke oorlog. Maar je kunt daarom geen hele groep beledigen.”

Souër had tegen Boomsma en de schrijver van het artikel, de journalist Eddy Schaafsma, een voorwaardelijke geldstraf van 500 gulden geëist. Beiden zouden bovendien 500 gulden hebben moeten storten in een studiefonds voor kinderen van oud-strijders. De rechtbank van Groningen sprak beiden vrij. Schaafsma was niet verantwoordelijk voor uitlatingen van anderen die hij optekent, oordeelde de rechtbank.

Boomsma's advocaat Doeleman rekent erop dat ook het hoger beroep vrijspraak zal opleveren. Het Openbaar Ministerie in Groningen was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.