Opnieuw acties tegen drugskartel Suriname

DEN HAAG, 23 JUNI. In navolging op justitiële acties van vorige maand zijn deze week op verscheidene plekken in binnen- en buitenland nieuwe acties uitgevoerd in een onderzoek naar het Surinaamse drugskartel.

Volgens welingelichte justitiële bronnen zijn ruim honderd rechercheurs en agenten van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst de afgelopen dagen ingeschakeld bij huiszoekingen en onderzoek van bankrekeningen. De acties volgen op een onderzoek dat al ruim twee jaar duurt van het zogeheten Copa-team van de Haagse politie dat door het departement van justitie is ingesteld om het drugskartel dat vanuit Paramaribo opereert, te ontmantelen. Over de actie werd vanochtend nog op het Haagse parket overleg gevoerd met de rechter-commissaris. Aan het eind van de middag zal justitie met een officiële verklaring komen.

Het nu lopende onderzoek begon met wereldwijde acties op 9 mei onder de codenaam Bahco. Het vooronderzoek gebeurt op naam van een Rotterdamse juwelier en geldwisselaar van Surinaamse afkomst en een Surinaamse handelaar uit Paramaribo. De twee Nederlandse raadslieden van deze verdachten hebben tot nu toe tevergeefs geprobeerd de rechter-commissaris te bewegen het gerechtelijk vooronderzoek te beëindigen. Volgens de advocaten zijn hun cliënten onschuldig en worden de acties alleen maar uitgevoerd om bewijsmateriaal en financiële bescheiden te vergaren tegen de hoofdrolspelers van het Surinaamse drugskartel.

Het Copa-onderzoek moet nog deze maand worden afgerond. De Haagse justitie zal dan moeten beslissen of er voldoende bewijsmateriaal is verzameld om de voormalige Surinaamse legerleider Bouterse te kunnen vervolgen wegens betrokkenheid bij drugshandel.