Moskous museum voor moderne kunst in zicht

AMSTERDAM, 23 JUNI. Na jaren onderhandelen lijkt Moskou eindelijk een museum voor moderne westerse kunst te krijgen. De Akense chocoladefabrikant en kunstverzamelaar Peter Ludwig en het Moskouse Poesjkinmuseum zouden hierover overeenstemming hebben bereikt. Ludwig wil een collectie van ongeveer 150 werken van de naoorlogse Westerse avant-garde aan het museum afstaan - deels in bruikleen, deels als schenking.

Volgens een woordvoerder van het Poesjkinmuseum, conservatrice Irina Danilova, zijn beide partijen het eens geworden. Een woordvoerder van Peter Ludwig stelt echter dat de onderhandelingen, die al meer dan vijf jaar duren, nog niet geheel zijn afgerond. Zo is er nog geen definitief verdrag opgesteld. Verdere mededelingen wil men nog niet over deze zaak doen. Ludwig en zijn vrouw Irene hebben grote aantallen kunstwerken geschonken onder andere aan het naar hen genoemde museum in Keulen.

Het nieuwe museum in Moskou zal volgens Danilova worden gehuisvest in het voormalige Marx-Engelsgebouw, achter het Poesjkinmuseum. Wanneer het museum opent is nog niet zeker, maar aan het eind van dit jaar zou begonnen worden met de noodzakelijke renovatie van het gebouw.

Het Poesjkinmuseum zoekt nu sponsors voor de renovatie. In het gebouw huist op het ogenblik het Russisch Adellijk Genootschap. Zodra dit genootschap een andere behuizing heeft gevonden, kan het gebouw geschikt worden gemaakt voor de collectie van Peter Ludwig. Of het nieuwe museum de naam van Ludwig zal dragen, kan Danilova nog niet zeggen.

In Moskou en in heel Rusland bestaat tot op heden geen enkel museum voor moderne kunst. Het Poesjkinmuseum stopt bij de jaren twintig en in het Tretjakovmuseum, dat uitsluitend Russische kunst exposeert, voert de oude kunst de boventoon. Doordat het Poesjkinmuseum alleen beschikt over een aankoopbudget in roebels, kan het geen kunst uit het buitenland aankopen.

Begin 1989 deed voor het eerst het gerucht in Moskou de ronde dat Peter Ludwig een deel van zijn imposante verzameling van moderne kunst aan Moskou wilde schenken onder de voorwaarde dat er een speciaal museum voor zou worden opgericht. Dat museum zou naar hem vernoemd moeten worden.

Niet bekend