Mondiale dienstverlening; Unisource en AT&T samen in telefonie

ROTTERDAM, 23 JUNI. Unisource, dochterbedrijf van PTT Telecom en zijn Zweedse en Zwitserse zusters, en 's werelds grootste telecombedrijf AT&T bundelen hun krachten op de wereldmarkt voor internationale telefonie. Dat is vanmiddag bekendgemaakt.

Unisource neemt daartoe voor een niet genoemd bedrag een belang van 20 procent in World Partners Company, een vorig jaar rondom AT&T gevormde groep telefoonmaatschappijen met het Japanse KDD (waarmee Unisource al samenwerkt), Singapore Telecom, Telecom New Zealand en binnenkort het Australische Telstra. AT&T is met 40 procent de grootste partij in World Partners, KDD bezit 24 procent en Singapore Telecom 16. De alliantie verleent mondiaal diensten in spraak- en datacommunicatie aan internationaal opererende klanten.

De toetreding van Unisource tot World Partners illustreert een trend waarin toelefoonmaatschappijen zich mondiaal bundelen om multinationals adequaat te kunnen bedienen. Steeds meer internationale concerns tonen behoefte aan 'één loket' voor een ongestoorde afwikkeling van hun telecommunicatie. Ze willen van land tot land kunnen communiceren, zonder zich te hoeven bekommeren over verschillende rekeningen, tarieven, apparatuur en niveaus van dienstverlening.

In dit kader maakten de twee grootste Europese telefoonmaatschappijen (Deutsche Telekom en France Télécom) vorige week bekend voor ruim 4 miljard dollar een belang van 20 procent te zullen nemen in Sprint, nummer drie op de Amerikaanse markt voor lange-afstandsverkeer. Vorig jaar besloten British Telecom en MCI, de Amerikaanse nummer twee, tot een vergelijkbare krachtenbundeling.

Het Amerikaanse ministerie van justitie is zojuist akkoord gegaan met de MCI-participatie, de beoogde deelneming in Sprint is nog in studie. Omdat de Franse en Duitse telecom-markten voor concurrenten gesloten worden gehouden, bestaan in de VS grote weerstanden tegen toelating van Fransen en Duitsers. Wegens de veel grotere vrijblijvendheid van de samenwerking binnen World Partners - er is geen onderlinge, rechtstreekse deelneming - valt verzet hiertegen niet te verwachten.

Unisource was al geruime tijd op zoek naar een Amerikaanse partner, nadat het vorig jaar via KDD, de Japanse internationale telefoonmaatschappij, voet aan de grond kreeg in Azië. Een eerder samenwerkingsverband met Sprint leed, officieel 'om technische redenen', schipbreuk.

Zowel Unisource als AT&T beschouwen de overeenkomst als van wezenlijk belang. Beide bedrijven werkten sinds kort al samen om een netwerk te onderhouden waarlangs een groep van dertig grote multinationals grensoverschrijdend intern spraakverkeer afwikkelt. Het lidmaatschap van World Partners stelt Unisource in staat eigen klanten in de VS via AT&T te ondersteunen, terwijl de Amerikanen met Unisource de ontbrekende Europese schakel aan hun net hebben toegevoegd. Concrete prognoses over te verwachten revenuen door de toetreding World Partners weigert Unisource te geven.

Unisource werd in 1992 opgericht door onder andere PTT Telecom om door bundeling van krachten voldoende schaalgrootte te krijgen om te kunnen concurreren op de sterk groeiende en bijzonder concurrerende markt voor internatonale telecommunicatie.