Leider Nigeriaanse oppositie opgepakt

LAGOS, 23 JUNI. De Nigeriaanse oppositieleider Moshood Abiola is gisteren in zijn woonplaats Lagos gearresteerd op beschuldiging van verraad. Abiola, die de presidentsverkiezingen van vorig jaar won waarvan de uitslag door de militaire autoriteiten van de Westafrikaanse staat ongeldig werd verklaard, zou inmiddels naar Abuja zijn overgebracht.

Abiola, die zich elf dagen geleden als president van Nigeria uitriep, meldde de arrestatie zelf per draagbare telefoon vanuit een politiebureau in Lagos aan het persbureau Reuter. Abiola zei dat de beschuldiging van verraad ongefundeerd was. “Ik heb geen verraad gepleegd. Degenen die de politie op mij afstuurden, zouden gearresteerd moeten worden”, aldus Abiola. Volgens de Nigeriaanse politicus bestond het arrestatieteam dat hem kwam inrekenen, uit 600 politieagenten.

Voor zijn arrestatie sprak Abiola gisteren een menigte toe van ten minste 5.000 aanhangers in Shitta, een arme voorstad van Lagos. Tijdens de bijeenkomst sprak hij berichten tegen dat hij, nadat de Nigeriaanse autoriteiten hem op 11 juni onder huisarrest hadden geplaatst, ondergedoken was. “Abiola kan gewoon niet onderduiken”, zei hij.

Abiola beloofde zijn aanhangers snel economisch herstel als hij het roer in Nigeria zou overnemen. “Binnen drie maanden zal een regering van nationale eenheid waarborgen dat Nigerianen weer aan de slag kunnen en dat fabrieken op volle kracht zullen werken en buitenlandse investeringen het land zullen binnenvloeien”, aldus de Nigeriaanse politicus.

Op de bijeenkomst daagde Abiola de huidige sterke man van Nigeria, Sani Abacha, uit om ook eens een menigte toe te spreken om zijn populariteit te testen. Toen Abiola tijdens een persconferentie werd gevraagd hoe hij dacht de macht in Nigeria over te nemen, zei Abiola: “Deze zaken zullen eerder op korte termijn dan op lange termijn worden geregeld. U zult verbaasd zijn hoe snel het allemaal zal gebeuren.”

Na afloop van de bijeenkomst ging Abiola - begeleid door een groot aantal aanhangers - terug naar zijn huis in Lagos. Bij Abiola's woning waren toen al politieagenten aanwezig, maar deze vroegen diens aanhangers slechts om opzij te gaan om de auto van Abiola doorgang te verlenen.

Abiola, een miljonair die zijn fortuin maakte in de zakenwereld, won in juni vorig jaar de presidentsverkiezingen in de Westafrikaanse staat. Maar de legertop was bang dat Abiola een onderzoek zou instellen naar corruptie door hooggeplaatste militairen, en tegelijk voelden vele noordelijke militaire leiders een diep wantrouwen tegen de zuiderling Abiola. Een en ander bracht de legertop ertoe de toenmalige sterke man van Nigeria, Babangida, te dwingen om de uitslag van de verkiezingen te annuleren. De politieke chaos die op de annulering volgde resulteerde in november in een staatsgreep door de toenmalige minister van defensie, Sani Abacha. Bij zijn aantreden verbood Abacha alle politieke activiteit, maar hij kondigde aan een conferentie te zullen houden waar door het Nigeriaanse volk gekozen gedelegeerden zich zouden moeten buigen over de toekomstige politieke structuur van Nigeria. Deze conferentie, waarvoor de gedelegeerden inmiddels zijn gekozen, zal maandag beginnen. (AFP, AP, Reuter)