Kissinger geniet van World Cup

NEW YORK, 23 JUNI. Er is in elk geval één bekende Amerikaan gek van voetballen en dat is Henry A. Kissinger. De voormalige rechterhand van Reagan is erevoorzitter van de World Cup USA 1994 en dat vindt hij geweldig: “Want ik heb kaartjes voor in totaal elf wedstrijden.”

Zijn zware accent is onveranderd en het timbre is typisch Kissinger. “Bij ons op kantoor zit een dame die vroeger niets van voetbal wist. Nu is ze niet bij de televisie weg te sleuren”, zegt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 1973.

Kissinger vertelde gisteren dat hij sinds 1981 heeft geprobeerd de WK Voetbal naar de Verenigde Staten te halen. Voor 1986 lukte dat niet omdat Colombia al een voorsprong had. Uiteindelijk werd het Mexico. “Toen zijn we in 1988 opnieuw begonnen voor 1994. Dat is dus gelukt, al heb ik absoluut niets te maken met de organisatie van dit toernooi.”

Zijn ervaringen met voetbal begonnen tijdens zijn jeugd in Duitsland toen hij van zijn vader geld kreeg om naar de opera te gaan en dat niet deed. De jonge Henry ging liever naar voetbal. Kissinger speelde zelf ook maar was volgens eigen zeggen geen talent. “Ik zat in het schoolelftal. Nee, ik lieg, het was een klasse-elftal. Ik heb op elke plaats in het veld gestaan maar ik speelde altijd zeer matig. Toen ik een keer keeper was, brak ik mijn hand.”

In 1938 kwam Kissinger naar de VS en vijf jaar later liet hij zich naturaliseren. Voetbal was er in het land niet maar Kissinger maakte gebruik van zijn reizen om toch wedstrijden te zien. “Ik heb het met talloze staatshoofden in de hele wereld over voetbal gehad en ik vroeg ook altijd kaartjes”, zegt Kissinger.

Het WK 1994 volgt hij op de voet en Kissinger heeft zijn favorieten al. “Brazilië, Nigeria, Kameroen - ik houd van een aanvallende stijl. Italië moeten we nog even aanzien, die maken wel vaker een trage start. Duitsland heeft op mij niet de indruk van een winnaar gemaakt.”

Het amusementsgehalte van de wedstrijden is hoog volgens Kissinger en dat verhoogt de populariteit van de sport. Ondanks het groeiende enthousiasme dat er volgens Kissinger in de VS voor voetbal is, heeft hij zijn twijfels over een heuse voetbalcompetitie in 1995. “Alan Rothenberg is een uitstekend organisator”, zegt Kissinger, “maar zo'n competitie moet helemaal in orde zijn anders kan hij beter een jaar wachten.”

    • Lucas Ligtenberg