Kinderagenda

Roefeldag

Nederland, 25 juni

Je eigen hond onderzoeken bij de dierenarts, zelf pillen draaien bij de apotheker of flessen vullen in de melkfabriek. Tijdens de Jantje Beton Roefeldag kan je werkelijk alles overkomen. In meer dan 120 gemeenten nemen kinderen van 6-12 jaar een (gratis) kijkje achter de schermen van diverse bedrijven en instellingen. Elke deelnemende gemeente heeft een eigen Roefel- route. Als je wilt weten welke gemeente bij jou in de buurt meedoet, bel je Gemma de Vetter van het Nationaal Jeugdfonds 030-447000.

Bij met paarse broek

Nijmegen, 26 juni

Bijen zijn belangrijk voor de voortplanting van bloemen. Ze bestuiven bloemen, waardoor deze zaden kunnen maken. Tijdens een rondleiding door de Edukatieve Natuurtuin Goffert legt een imker uit hoe de bestuiving in zijn werk gaat. Je ontdekt heel bijzondere zaken. Bijvoorbeeld dat een bij een paarse broek draagt nadat hij een paar bloemen heeft bezocht. Of dat sommige bloemen zijn uitge- rust met richtingaanwijzers voor de bezoekende insecten. De imker laat ook de bijenstal zien. Aanvang 13u30 en 15u. Deelname ƒ 1,50; t/m 12 jaar ƒ 1,-. Van tevoren aanmelden. Goffertweg (naast de Goffertboerderij). Inl 080-226929.

Mooi onkruid

Oisterwijk, 29 juni

Tuinliefhebbers staan bekend als onkruidhaters. Het liefst schoffelen ze alles omver. 'Weg met die rotzooi' roepen ze. Eigenlijk best jammer, want er zitten prachtige plantjes tussen. Zoek daarom het mooiste onkruid in de tuin en langs de weg en neem het mee naar het Bezoekerscentrum van Natuur- monumenten. Daar leer je hoe je er een eigen plantentuintje van kunt maken. Welbeschouwd krijg je les in bloemschikken met wilde planten. Er liggen denneappels, pijpestrootjes en ander natuurlijk materiaal klaar om het extra mooi te maken. Aanvang 14u30. Gratis deelname. Van tevoren aanmelden. Van Tienhovenlaan 5. Inl 04242-19209.

Padden uit je mond

Dordrecht, 29 juni

'Er springen padden uit je mond', zegt vader tegen Elise. Hij gebruikt dit gezegde wel vaker als ze haar fantasie weer eens de vrije loop laat. Maar dan gebeurt het in werkelijkheid! Kom kijken naar het spannende poppenspel 'Het meisje en de pad'. Het wordt uitgevoerd door de Zweedse groep Pygme- teatern. Toch is het verhaal heel begrijpelijk, want je krijgt van tevoren uitleg. Vanaf 5 jaar. In Drukkerij Geuze aan het Buddingh- plein. Aanvang 15u. Toegang ƒ 15,-; t/m 14 jaar ƒ 7,50. Tevens op 2 juli in Poppentheater Damiët. Aanvang 11u. De voorstelling maakt onderdeel uit van het Internationaal Micro Festival '94, dat wordt gehouden van 29 juni t/m 3 juli. Kaartjes zijn verkrijg- baar op het festivalkantoor, Buddinghplein 20. Vraag meteen het complete programma met zesenveertig poppentheater- voorstellingen. Inl 078-140342.

Draagvleugelboot

Rotterdam, elke vr, za en zo.

Dit wordt de snelste rondvaart van je leven. Je stapt aan boord van de overdekte draagvleugelboot 'Flying Dutchman' en neemt plaats in een vliegtuigstoel. Een televisie instrueert je om je veiligheids- gordel vast te maken. Even later richt het schip zich met veel lawaai op en stuift er vandoor. Met een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur race je in drie kwartier van het centrum naar de Botlek en weer terug. Een stewardess serveert ondertussen tegen betaling iets lekkers. Op vr, za en zo. Vertrektijden 13u30, 14u30, 15u30 en 16u30. Op za en zo ook 11u30 en 12u30. Prijs ƒ 14,50; tot 12 jaar ƒ 10,-. Verkoop tickets op ma t/m do via de VVV, Coolsingel 67. Op vaardagen via Ocean Paradise, Parkhaven 21. Inl 06-34034065 (50 cpm).

Rembekrachtiging

Hoorn, t/m 31 aug.

Ze rijden in walsauto's met tweebenige rembekrachtiging, gebruiken een mammoetslurf als waterkraan en houden een dinosaurus als huisdier. We hebben het natuurlijk over de Flinstones: de enige familie uit het Stenen Tijdperk die ooit televisie- bekendheid verwierf. In het Museum van de Twintigste Eeuw is een tentoonstelling gewijd aan Fred, Wilma, Pebbles, Barney, Betty en niet te vergeten de oersterke baby Bamm-Bamm, die altijd een knuppel bij zich had. Vanwege grote publieke belang- stelling en vanwege de première van Steven Spielberg's film over de Flinstones (21 juli) is de expositie 'Yabba-Dabba-Doo' verlengd tot eind augustus. Je kunt talloze vindingrijke Flinstones-spullen van dichtbij bekijken, zoals Freds fotocamera en een originele Bedrock-platenspeler. Vanzelf- sprekend worden er tekenfilms gedraaid. Er is ook een Flinstones- computerspel. Di t/m zo 10-17u. Toegang ƒ 4,50; tot 16 jaar, CJP en 65+ ƒ 3,50. Bierkade 4. Inl 02290-14001.

Spookrijder

Assen, permanent

Verkeersborden, stoplichten en voorsorteervakken. Het is niet eenvoudig om een foutloos parcours af te leggen op Verkeers- park Assen. De allerkleinsten rijden in een trapauto, oudere kinderen mogen in een gemotoriseerd wagentje. Een verkeersleider houdt de weggebruikers in de gaten en treedt op als ze de regels overtreden. Zo nu en dan grijpt hij zelfs een spookrijder in de kraag. Probeer daarna de scooters op het mini-circuit en de jeeps op het behendigheidscircuit. Je mag ook een eigen schip besturen. Splinter- nieuw is het kartingcircuit (ƒ 5,- per zes rondes). Verder zijn er radio-grafisch bestuurbare bootjes, een midget-golfbaan en een speel- tuin. Geopend 9u30-18u. Toegang ƒ 11,75; 4 en 5 jaar ƒ 8,-; t/m 3 jaar gratis; 65+ ƒ 9,75. De Haar 1 (afslag Assen-Zuid). Inl 05920-55700.

Doden zonder graf

Amsterdam, permanent

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan honderdduizend Nederlanders om in concentratie- kampen. Joden, zigeuners en homoseksuelen werden op beest- achtige wijze vermoord en kregen geen begrafenis. In de Hollandse Schouwburg brandt een eeuwige vlam voor de Joodse slachtoffers. Ooit hielden Duitsers hier Joden gevangen die naar de vernietigings- kampen moesten. Nu herdenken mensen er de Joodse doden zonder graf. In de gedenkruimte zie je de familienamen van de slachtoffers. Schoolkinderen hebben houten tulpen met een wenskaarten geplaatst. Je kunt ze allemaal lezen. Bezoek ook de expositie op de eerste verdieping. Daar ervaar je dat de oorlog een vreselijke tijd was, maar gelukkig ook dat mensen verzet boden en wisten te ontsnappen. De tentoonstelling is gemaakt voor kinderen vanaf 10 jaar. Dagelijks geopend 11-16u. Gratis toegang. Plantage Middenlaan 24. Inl 020-6269945.