JAN REKER over Verenigde Staten-Colombia

“Ik heb vanochtend alleen nog maar de hoogtepunten gezien van de Verenigde Staten tegen Colombia.

De uitslag verrast me, omdat Colombia voor het WK toch vrij hoog werd ingeschat. Maar nu blijkt dat ze niet tegen de druk van het presteren bestand zijn. En ja, Amerika... Wat een enthousiasme, wat een beleving, wat een fantastische mentaliteit! Daar is het heel moeilijk tegen voetballen. Maar ook tactisch vallen ze me heel erg mee. Ze spelen behoudend, met veel mensen achter de bal en slechts één spits. Zwitserland speelt net zo. Beide teams laten het initiatief aan de tegenstander, waardoor ze zelf de ruimte krijgen voor counters. Voor het toernooi had ik Amerika een plaats bij de laatste zestien toebedacht, maar misschien moet ik die mening nu wel bijstellen. Ook omdat het publiek als één man achter ze staat.

Dat Earnest Stewart - een klasse-speler! - vannacht de winnende treffer scoorde, vind ik fantastisch. De laatste weken van de competitie was hij bij Willem II ook al in bloedvorm. Ik merkte toen trouwens al dat hij erg met het wereldkampioenschap bezig was. Hij was wat voorzichtiger op de training, bang om blessures op te lopen, hè.

Het enthousiasme van het Amerikaanse publiek in de stadions verrast me niet zo. Amerikanen zijn nu eenmaal gek op topsport. Als het wereldkampioenschap suikerzakjes plakken in hun land zou worden gehouden, zouden ze volgens mij ook overlopen van enthousiasme.''