Garantie van Rusland voor ING en ABN Amro

LUXEMBURG, 23 JUNI. De banken ING en ABN Amro hebben schriftelijke garanties ontvangen van de centrale bank van Rusland dat ze in dat land vrij kunnen opereren. Dit is gisteren in Luxemburg bekendgemaakt, waar de Europese ministers van sociale zaken formeel het laatste obstakel voor het partnerschapsverdrag tussen de Europese Unie en Rusland uit de weg ruimden.

Nederland had gedreigd het verdrag te blokkeren als Moskou niet met een schriftelijke verklaring over de brug zou komen. De Russische regering hadden eerder gezegd buitenlandse banken te zullen weren om de concurrentie voor de eigen banken niet te groot te maken.

Nu de laatste hindernis is verdwenen, kan president Jeltsin morgen tijdens de Europese Top op Korfoe zijn handtekening onder het partnerschapsakkoord zetten.

Beide banken toonden zich vanmorgen verheugd over de garantie, maar hielden wel een slag om de arm. “We zijn blij met de schriftelijke garantie”, aldus een woordvoerder van de ING. “We hopen dat ons nu geen stroobreed meer in de weg zal worden gelegd. Maar daar hebben we alle vertrouwen in.”

Een woordvoerder van ABN Amro in Amsterdam zei: “Het lijkt de goede kant op te gaan. De praktijk moet nu uitwijzen wat deze garantie waard is en of het zal gaan zoals wij willen dat het gaat.”

Ruim een week geleden al liet Rusland in een brief aan de Europese Unie weten dat de regering in Moskou een niet-discriminerende behandeling garandeert voor vijf Europese banken waaronder ING en ABN Amro. Daarop ging Nederland onder voorbehoud akkoord met het partnerschap.

Wel wilde de Nederlandse regering weten of de brief juridisch bindend is. Demissionair minister Kooijmans (buitenlandse zaken) liet op de eerdere bijeenkomst van de Europese ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg weten de tekst van de Russische brief niet helder genoeg te vinden.

Het partnerschapsakkoord tussen Rusland en de Europese Unie voorziet in meer markttoegang voor Moskou en een politieke dialoog.