Foto

Foto: FRANKFURT - Een Amerikaanse B-1B-bommenwerper heeft maandag een noodlanding gemaakt op de Duitse luchthaven Frankfurt. Daarbij ontstond brand in het landingsgestel (foto rechts).

De landing was nodig omdat de bemanning onderweg van de basis Dyess in Texas naar het Britse Fairford ontdekte, dat de vleugels, die onder normale omstandigheden beweegbaar zijn, in de pijlstand bleven staan. Zogeheten swing wing-vliegtuigen horen te landen met de vleugels gespreid, waardoor een lage naderingssnelheid mogelijk is. De B-1 moest nu landen met ruim 400 km per uur. Alleen Frankfort beschikt over de lange landingsbaan (vier km) die daarvoor nodig is. De B-1 kwam pas aan het einde daarvan tot stilstand, waarna de brand, die bij het remmen ontstond, werd geblust. Het toestel met vierkoppige bemanning (kosten 200 miljoen dollar) is na reparatie alsnog naar Fairford vertrokken. (Foto Reuter)