Financiële markten in sterk herstel

AMSTERDAM, 23 JUNI. De Europese obligatiemarkt is vanmorgen sterk aangetrokken, na de forse koersdalingen van de afgelopen week. Met de hogere obligatiekoersen is de kapitaalmarktrente weer scherp omlaag gegaan. In Nederland noteerde de tienjaarsobligatie per 2004 1,23 punten hoger op 91,38 punten. Daarmee viel de tienjaars kapitaalmarktrente, het rendement op de obligatie, van 7,20 procent naar net boven de 7,01 procent. Op maandag was het rendement nog 7,37 procent.

Zoals de laatste tijd gebruikelijk is, werd de toon gezet op de Londense termijnmarkt in Duitse obligaties, die ook flink hoger noteerden.

PAG.21BEURZEN

In het kielzog van de obligaties noteerden ook aandelen hoger, en herwonnen iets van de scherpe koersval van begin deze week. De AEX-index stond tegen het middaguur bijna 7 punten (1,8 procent) hoger op 389,6 punten. Daarmee noteert de index nog steeds ruim onder de grens van 400 punten die maandag tijdens de forse koersval werd doorbroken.

Ook de andere Europese beurzen en obligatiemarkten maakten een sterk herstel door, nadat met name de Amerikaanse obligatiemarkt gisteren sterk aan kracht won. Het Nikkei-koersgemiddelde van Japanse aandelen sprong vannacht op met 2,23 procent naar 21.040 punten.