Op kamers

Ook studenten worden gespreid. In Eindhoven bestaat al twaalf jaar een regel die bepaalt dat per straat niet meer dan tien procent van de huizen mag worden gebruikt voor kamergewijze verhuur. Dit om overlast van studenten tegen te gaan. Het is deze regel waarop bewoners van de Tramstraat in het centrum zich beroepen om een plan van de woningbouwvereniging tegen te houden. Die wil een kantoor verbouwen tot een studentenhuis met ruim twintig appartementen. De bewoners hebben zich na een handtekeningenactie tot de gemeente gewend. In de Tramstraat staan zes studentenhuizen en dat is al meer dan genoeg.

De overlast varieert per huis. De hevigste klachten gelden een woning die wordt verhuurd aan het studentendispuut Baldr van het Eindhovense Studenten Corps. In de hal staan zes kratten bier opgestapeld. Het schuurtje in de achtertuin is een bar. De overlast is minder virulent dan zeg dertig jaar geleden, vertelt een buurvrouw, toen studenten vanaf het balkon lijm uitstrooiden over haar auto, om maar een voorbeeld te geven.

Maar vooral de herrie blijft groot. De dispuutavonden trekken op dinsdag veel luidruchtig bezoek. Het ergste is de overlast tijdens de inwijding van dispuutgenoten, stellen omwonenden. Dan worden nieuwelingen op militaristische wijze toegesproken en toen de buurvrouw laatst vroeg waar dat monotone geluid de hele dag toch vandaan kwam, werd geantwoord dat een van de jongens, bij wijze van inwijding, hieraan in de kelder urenlang werd blootgesteld.

De oudere bewoners van de straat kunnen daar weinig tegenover stellen. Een actievoerend echtpaar liet vroeger de kinderen weleens expres 's morgens vroeg aanbellen om te laten merken wat het is om in je slaap te worden gestoord. Telefonisch klagen tijdens een feestje werkt niet altijd, omdat de corpsleden de voicemail hebben gevuld met het geblaf van hun hond. Niet dat ze onaardig zijn, vertelt de buurvrouw. Regelmatig vraagt ze 's morgens of het lawaai de avond daarvoor niet wat minder had gekund. Er zijn ook wel afspraken te maken, maar vooral nieuwelingen houden zich daar niet altijd aan. De studenten zelf zijn er niet zo spraakzaam over. De muren zijn dun, stelt een van het vast. Een ander zegt dat zij onlangs hebben afgesproken hun fietsen niet meer op de stoep maar in de tuin te stallen. Studenten in andere huizen geven de dispuutleden gelijk. Zo erg is het allemaal niet.

De gemeente Eindhoven verwacht niet dat de komst van een studentencomplex tegen is te houden. Het is onzeker of de tienprocentsregeling hier geldt omdat het de vraag is of de studentenappartementen juridisch kunnen worden aangeduid als een vorm van kamergewijze verhuur. Bovendien is de kans groot dat de regeling wordt afgeschaft. Niet zozeer omdat deze discriminerend is, zoals woningcorporaties vinden, maar omdat de woningnood onder studenten zo hoog is.

    • Arjen Schreuder