Chemisch procédé voor het onbreekbaar maken van glas

William LaCourse van de Arnold University in Ottowa werkt samen met de firma Viracon uit Minnesota aan een procédé voor het versterken van glas dat op grote schaal toepasbaar moet worden. Op dit moment krijgt alleen glas dat per sé onbreekbaar moet zijn, een zeer kostbare behandeling.

Bij de techniek van LaCourse wordt glas in een oplossing met kaliumnitraat gedompeld, verhit tot 450 graden Celsius en gebombardeerd met ultrahoge geluidsfrequenties. De geluidsgolven verdrijven natriumionen uit de glasstructuur, waarbij de vrijgekomen plaatsen worden ingenomen door grotere kalium-ionen. Die laatse zorgen ervoor dat microscopische scheurtjes in de glasstructuur worden gedicht.

Als dit procédé inderdaad op grote schaal kan worden toegepast, ligt daarmee de weg open naar onbreekbare ruiten en dito lichtgewicht flessen. (Technisch Weekblad)