Belang Merck in dochter Philips

Niet bekend

Het Philips-onderdeel fdp, dat 1 januari 1993 werd opgezet en op dit moment ongeveer 650 medewerkers in dienst heeft, ontwikkelt en produceert zogenoemde 'active matrix liquid crystal displays'. Eind dit jaar moet de produktie op volle toeren draaien. De transactie met Merck past in het oorspronkelijke idee van fpd om te komen tot een sterke onderneming op het gebied van lcd's met een brede Europese basis. Als gevolg van de participatie van Merck gaat het belang van Philips in fpd van 80 naar 70 procent. De overige aandeelhouders zijn de Franse ondernemingen Thomson ce en Sagem die elk een belang van tien procent in fdp hebben.

Het Duitse E. Merck levert wereldwijd chemische en farmaceutische produkten. Het bedrijf heeft een sterke positie op de wereldmarkt voor materialen die worden gebruikt bij de produktie van lcd's. Door actieve deelneming in fpd verwacht Merck zijn materialen verder te kunnen verbeteren.

Active matrix lcd's kennen uiteenlopende toepassingen. Datagrafische displays, bij voorbeeld, zijn te vinden in notebooks en andere pc's, en in werkstations. Als direct-zicht toepassing vinden deze beeldschermen hun weg in onder andere auto- navigatiesystemen, videofoons, consumentenelektronica en instrumentatie. Verdere applicaties voor de lcd's zijn projectie-systemen voor zowel professioneel gebruik als voor gebruik door de consument.