Aanklacht tegen Turkije bij Raad van Europa

STRAATSBURG/ ANKARA, 23 JUNI. De gevangenhouding in Turkije van zes Koerdische parlementariërs vormt een schending van de Europese Conventie van de rechten van de mens van de Raad van Europa. Dat stellen hun advocaten, onder wie de Franse socialistische oud-minister van buitenlandse zaken Roland Dumas, in een klacht die zij gisteren tegen Turkije indienden bij de Europese Commissie voor de rechten van de mens van de Raad van Europa in Straatsburg.

De 14 advocaten willen dat de zaak ook aan de orde wordt gesteld in de Parlementaire Assemblée van de Raad, die dan de Turkse vertegenwoordiging zou moeten schorsen. Volgens Dumas overweegt de socialistische groep binnen de raad een spoeddebat te eisen wanneer de zomerzitting van de Assemblée maandag in Straatsburg begint. “Het Koerdische probleem vormt een soort kanker binnen de Raad van Europa”, aldus Dumas op een persconferentie in Straatsburg. Tevens zou het Comité van ministers van de Raad van Europa worden benaderd met het oog op schorsing van Turkije op regeringsniveau.

De Assemblée heeft in april tijdens haar voorjaarszitting al de vrijlating geëist van de zes parlementariërs, die worden beschuldigd van separatisme, een aanklacht waarop in Turkije de doodstraf staat. De Assemblée wees er toen op dat de parlementariërs “niet hun vrijheid van meningsuiting te buiten waren gegaan die wordt gegarandeerd door artikel 10 van de Europese Comventie van de rechten van de mens”. Inmiddels is een week geleden ook hun partij, de Democratische partij (DP) wegens separatisme ontbonden. De resterende parlementsleden van de DP is hun zetel ontnomen.

Eerder op de dag had de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International melding gemaakt van een “dramatische escalatie van ernstige schendingen van de mensenrechten” in Turkije. Amnesty deed een beroep op de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) zo snel mogelijk een missie naar Turkije te sturen. Die zou zich moeten concentreren op de geconstateerde ernstige inperking van de vrijheid van meningsuiting en op “systematische martelpraktijken” op politiebureaus en in gevangenissen.

De Turkse regering heeft de beschuldigingen van Amnesty onmiddellijk van de hand gewezen als geheel in strijd met de waarheid. “Eens te meer heeft Amnesty International getoond dat het zich vergist ten aanzien van de mensnerechten in Turkije”, aldus een woordvoerder van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken. (AFP, Reuter, AP)