Uitvinder wil 250 miljoen dollar van Philips

ROTTERDAM, 22 JUNI. Een Amerikaanse uitvinder eist 250 miljoen dollar van Philips en zijn reclamebureau omdat zij in advertentiecampagnes ten onrechte de uitvinding van de optische schijf, beter bekend als compact disc, opeisen voor het elektronicaconcern. Philips wil in afwachting van nadere gegevens niet ingaan op de aanklacht.

De uitvinder, David Gregg, zegt in de bij een rechtbank in Los Angeles ingediende klacht dat hij de uitvinder is van de optische schijf. Volgens hem claimt Philips echter sinds 1991 stelselmatig het uitvinderschap. De 'valse en misleidende uitlatingen' van het elektronicaconcern en reclamebureau Backer, Spielvogel, Bates zouden Gregg en zijn reputatie als uitvinder ernstige schade hebben toegebracht.

Sinds enige tijd voert Philips een grootscheepse reclamecampagne waarin het bedrijf de nadruk legt op zijn verdiensten als uitvinder - Philips invents for you - van onder meer de compact disc (CD), het interactieve zusje (CD-i), de 100 Herz-televisie en de digitale geluidscassette (DCC). Verzoeken van Gregg en Discovision Associates, het bedrijf waarvoor hij als adviseur werkzaam is, om de CD-claim in de advertentie te staken zouden zijn genegeerd.

Gregg stelt in zijn aanklacht dat zijn octrooien op de optische schijf in 1968 eigendom werden van MCA, tegenwoordig onderdeel van het Japanse Matsushita Electric Industrial Co. Voor de verdere ontwikkeling van het systeem dat Gregg had uitgevonden werd MCA/Discovision opgericht. In 1974 sloten Philips-bedrijven en MCA een overeenkomst af waardoor de laatste schijven zou leveren die Philips wilde gebruiken voor een consumentenprodukt waarin het Eindhovense concern de vinding van Gregg zou gebruiken. Philips bracht in 1982 de compact-disc speler op de markt, in 1989 gevolgd door CD-i dat voor een deel op dezelfde optische technologie is gebaseerd.

Eind jaren zeventig werd MCA Discovision gereorganiseerd en veranderde de naam in Discovision Associates. Dit DVA houdt zich vooral bezig met de verwerving van octrooien en licenties.