Totstandkoming van paarse coalitie wordt onzeker

DEN HAAG, 22 JUNI. De totstandkoming van een paarse coalitie wordt onzeker. De partijleiders van de PvdA, D66 en VVD houden grote meningsverschillen over het sociaal-economisch beleid. Daardoor is nog steeds sprake van een impasse in de onderhandelingen.

PvdA-onderhandelaar Kok maande gisteren de VVD, zonder deze partij met name te noemen, tot inschikkelijkheid. Hij zei dat “iedere partij die niet in staat is de kloof te dichten een hoop heeft uit te leggen”. D66-onderhandelaar Van Mierlo zei dat hij nu geen 'reëel alternatief' meer ziet voor een paarse coalitie.

Een PvdA-woordvoerder verwijt “rechtse krachten” in de VVD het formatieproces onder druk te zetten door voornemens van de onderhandelaars naar De Telegraaf te lekken. Zo opende het ochtendblad twee dagen geleden met het bericht dat bejaarden door de 'paarse' plannen flink in koopkracht achteruit zouden gaan. De VVD wil de bejaarden juist ontzien. In PvdA-kring ziet men met name financieel specialist en oud-vice-premier R. de Korte en E. Terpstra als remmende krachten.

Terpstra zei gisteren in de vergadering van de VVD-fractie sceptisch te zijn of de PvdA wel hard genoeg wil bezuinigen om daadwerkelijke groei van de werkgelegenheid mogelijk te maken. Een woordvoerder van de VVD-fractie wijst de beschuldigingen van anonieme lekken van de hand en wijst erop dat De Telegraaf al sinds het begin van de 'paarse' onderhandelingen aan het oppositievoeren is tegen de besprekingen. Hij wijst erop dat de beschuldigingen van de PvdA het tere onderhandelingsproces gemakkelijk kunnen schaden.

De onderhandelaars willen proberen de impasse zo snel mogelijk te doorbreken en kondigden gisteren na de besprekingen aan dat “voor, rond of kort na het weekeinde” knopen moeten worden doorgehakt over het sociaal-economisch beleid “om vervolgens door te stoten naar een concept-regeerakkoord”. De drie informateurs hadden gewild dat de partijen begin deze week tot daadwerkelijke afspraken waren gekomen.

Het is vooral de sociale zekerheid die de partijen verdeelt. Zo zou de VVD concrete afspraken eisen over nieuwe ingrepen in de WAO voor het geval de ontwikkeling in het aantal WAO'ers tegenvalt. Vastgelegd zou moeten worden dat in 1996 tot deze maatregelen wordt over gegaan als het aantal WAO'ers niet onder een nader vast te leggen getal is terecht gekomen. De PvdA is bereid zo'n afspraak te maken maar wil zich nog niet vastleggen op een concrete maatregel.