Serviërs op de vlucht voor aanval moslims in Centraal-Bosnië

SARAJEVO, 22 JUNI. Het offensief van de moslims in de buurt van de berg Ozren in Centraal-Bosnië heeft de afgelopen dagen zeker vijfduizend Servische burgers op de vlucht gedreven. Dat meldden gisteren woordvoerders van de Bosnische Serviërs en van het Internationale Rode Kruis.

Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties in Sarajevo werd gisteren, ondanks het vorige week ingegane bestand, opnieuw hevig gevochten in het gebied. Gisteren werden zeventig granaatinslagen geregistreerd, maar, aldus de woordvoerder, waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal veel hoger: de VN hebben een tekort aan waarnemers in het gebied. Volgens de woordvoerder hebben de moslims VN-waarnemers beperkingen in hun bewegingsvrijheid opgelegd. De Ozren is van groot strategisch belang. De moslims trachten met hun offensief een weg even ten zuiden van de berg in handen te krijgen, die twee door moslims gecontroleerde gebieden met elkaar verbindt. Ze hebben het door de Serviërs bezette gebied van drie kanten omsingeld. (Reuter)