Scholieren doen herexamen voor maand extra studiebeurs

AMSTERDAM, 22 JUNI. Zonder zenuwen maakte Rachel van Daalen gistermiddag haar herexamen Engels. De 19-jarige havist was binnen twee uur weer vertrokken. Waar de toets over ging, herinnert ze zich al niet meer. “Iets over grenzen geloof ik.” Ze heeft het examen dan ook niet echt serieus gemaakt, bekent ze na afloop, want ze had al een zes. “Ik deed het herexamen niet voor het cijfer maar voor het geld.”

Dit schooljaar voor het eerst kunnen leerlingen die al geslaagd zijn herexamen doen. Sommige scholieren maken een herexamen om een cijfer op te halen - waar de regeling voor is bedoeld. Maar anderen, zoals Rachel, profiteren ervan om hun studiefinanciering en OV-jaarkaart een maand langer te houden. Als ze geen 'her' hadden gemaakt, hadden ze begin juni jaarkaart en studiefinanciering moeten inleveren. Nu hoeft dat pas in juli.

“Een maand gratis reizen en 455 gulden voor twee uurtjes zitten, dat is snel verdiend”, meent Rachel. Dat vinden meer leerlingen op het Amsterdamse lyceum waar zij eindexamen deed. Volgens een conrector van haar school was de helft van de 65 leerlingen die opkwamen voor een herexamen gemotiveerd door geldelijk belang. Ze waren vaak al na een uur uit de examenzaal verdwenen. “Leraren wisten ervan”, zegt Rachel. “Ze hebben nog voorgesteld om een lolgroep-zaal te maken en een serieuze zaal, maar dat is er niet van gekomen.”

Rachel kwam op het idee toen ze een brief ontving van de Informatiserings Beheergroep begin dit jaar, waarin stond dat ze haar beurs en jaarkaart in juni moest inleveren als ze niet herkansde en in juli als ze wel een 'her' deed. “Ik heb toen even gedacht of het moreel wel kon. Maar als de overheid zo'n fout maakt, moet je daarvan profiteren.” Omdat Rachel niet meer thuis woont krijgt ze maandelijks 455 gulden studiefinanciering, voor een thuiswonende is dat 120 gulden.

“Ingenieus bedacht”, reageert een woordvoerder van de Informatiserings Beheergroep die studiefinanciering en OV-jaarkaart onder haar hoede heeft. “Ik zou er niet op gekomen zijn.” Hij verwacht niet dat het oneigenlijk gebruik van de herkansing veel geld gaat kosten. “We hebben niet de indruk dat er meer herexamens worden gedaan dan andere jaren.” Het precieze aantal herexamens maakt de onderwijsinspectie pas dit najaar bekend.

Niet bekend

De maas die Rachel vond in de regelgeving met betrekking tot de examens is alleen voordelig voor de tien procent middelbare scholieren die niet doorstuderen. De andere leerlingen kunnen een financiele overbrugging aanvragen tot het moment dat zij hun studie voortzetten. Rachel is van plan haar vervolgopleiding uit te stellen en komend jaar naar Indonesie te gaan. Maar voorlopig blijft ze in Nederland om te kunnen profiteren van haar OV-jaarkaart. “Ik ga zeker nog leuke dingen doen. Bijvoorbeeld naar verre uithoeken reizen als Maastricht.”

    • Birgit Donker