Schandprijs architectuur in drievoud

ROTTERDAM, 22 JUNI. De Prix de P... 1994, de schandprijs voor de lelijkste architectonische objecten in Den Haag, is dit jaar niet aan een maar aan drie ontwerpers uitgereikt. Een vijfkoppige jury 'bekroonde' gisterenmiddag het verzetsmonument van Appie Drielsma tegenover het Vredespaleis, het kunstwerk dat Pi de Bruin voor de Tweede Kamer maakte, en de display van het theater a/h Spui van Herman Hertzberger. In de jury zaten directeur van het Nederlands Architectuurinstituut Adri Duivestijn, grafisch vormgever Gert Dumbar, de architecten Peter Drijver en Eric Vreedenburgh, en Mik Thoomes van de dienst Kunst & Vormgeving bij de PTT.

De Prix de P... - een afkorting van de Prix de Paardelul, een term waarmee in de bouw een in de lengte doormidden geslagen baksteen wordt aangeduid - is in 1991 door het Haagse Zeebelt-theater in het leven geroepen. Het theater wil met de jaarlijkse prijs het falende architectuurbeleid van de gemeente Den Haag aan de kaak stellen. Ook wil Zeebelt een halt toeroepen aan de visuele vervuiling van de stad.

Dit jaar stond de Prix de P... in het teken van de versiering van architectuur en stedelijke ruimte. Die versiering hoefde niet alleen van stedebouwkundige aard te zijn, maar kon ook reclame of beeldende kunst betreffen. De organisatie van Zeebelt meent dat de ontwerpen van de drie prijswinnaars voorbeelden zijn van 'schaamlappen' die een mislukte architectuur moeten camoufleren. De ontwerpen zijn volgens de jury alledrie 'middelmatig' en het resultaat van 'van compromissen aan elkaar hangende besluitvorming'. Den Haag kiest voor de goedkoopste oplossing, zonder rekening te houden met landschappelijke context of historische achtergrond. In het verleden werd de Prix de P... onder andere uitgereikt voor de nieuwbouw aan de Zwolse-straat en aan de kunststof en aluminium kozijnen die volgens de organisatie, “als een virus de Nederlandse steden verzieken.”