Provincie wil vuilstort bij Lickebaert

DEN HAAG, 22 JUNI. De provincie Zuid-Holland gaat door met het plan om in het gebied Lickebaert bij Vlaardingen een nieuwe vuilstort aan te leggen. Er wordt wel gezocht naar alternatieven maar het voornemen is nog niet van de baan.

Dit heeft het provinciebestuur gisteren in Den Haag tegenover de Raad van State laten weten. Zowel de gemeente Vlaardingen als buurtbewoners hebben de Raad gevraagd het plan, samen met de afvalstortvergunning hiervoor, tegen te houden.

De vuilstort Lickebaert, ruim 62 hectare groot, is bedoeld voor niet-verwerkbaar afval. Gedurende een periode ongveer vijftien jaar moet in totaal 7 miljoen kubieke meter afval hiernaartoe. Volgens de gemeente Vlaardingen is de milieu-overlast in deze omgeving al erg groot en past een grootschalige vuilstort hier niet bij.

Deskundigen van het ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu (VROM) zijn ook kritisch over een mogelijke vuilstort in het poldergebied Lickebaert. Het VROM-advies aan de Raad van State noemt een uitvoerig grondtechnisch onderzoek noodzakelijk om verzakkingen en andere problemen door de zware hoeveelheid vuil te voorkomen. De deskundigen adviseren de afvalvergunning voor de vuilstort Lickebaert in afwachting van dat onderzoek ongeldig te verklaren.