Oppositiepartij India scheurt weer

NEW DELHI, 22 JUNI. Binnen de Indiase oppositiepartij Janata Dal (Volkspartij), nog maar enkele jaren geleden de tweede partij van het land, is het gisteren opnieuw tot een scheuring gekomen.

Veertien van de 39 Janata-leden in het Lagerhuis scheidden zich af en zullen voortaan als een afzonderlijke groepering in het parlement opereren. Het Indiase lagerhuis telt in totaal 545 leden. Janata Dal kwam eind jaren tachtig voort uit een aantal kleinere groeperingen die hun krachten besloten te bundelen tegen de machtige Congrespartij. Onder oud-premier V.P. Singh deed de partij het electoraal gezien goed en nog maar drie jaar geleden telde ze 141 leden. Sindsdien hebben er zich echter verscheidene scheuringen voorgedaan. De jongste crisis was te wijten aan onenigheid over een nieuwe partijleider, nadat V.P. Singh zich niet langer beschikbaar wenste te stellen wegens zijn zwakke gezondheid. In de oppositie is de Janata Dal inmiddels allang overvleugeld door de Bharatiya Janata Party (BJP), de radicale hindoe-partij. Hoewel de landelijke rol van de Janata Dal de laatste tijd gering was, geniet ze met name in de deelstaten Bihar, Orissa en Karnataka nog altijd veel invloed.