Opnieuw wielersucces voor Dekker in Zweedse ronde

ROTTERDAM, 22 JUNI. Erik Dekker heeft in Stockholm opnieuw voor een bescheiden Nederlands wielersucces gezorgd. De winnaar van een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Barcelona won gisteren de open Ronde van Zweden. Het maandag tijdens de tijdrit veroverde leiderstricot stond de renner uit de WordPerfect-ploeg van Jan Raas niet meer af. In het eindklassement had hij een voorsprong van tien seconden op de Zweed Lafis. Een andere Zweed, Stefan Andersson, won de zevende en laatste etappe. Voor Dekker, sinds 1992 in dienst van Jan Raas, was zijn eindzege de vierde overwinning van dit seizoen.

Pascal Richard rijdt regelrecht op de eindzege in de Ronde van Zwitserland af. De Zwitser bleef ook gisteren in de relatief zware achtste etappe - een col van de eerste categorie en drie van de tweede - van Sion naar Gstaad in het geel. De dagprijs was voor de Belg Johan Museeuw. Steven Rooks verscheen 's ochtends niet meer aan de start, de overige Nederlanders wel. Zij arriveerden in Gstaad op kleine tot grote achterstand.

Animator van de achtste etappe was Toni Rominger. De drievoudige winnaar van de Vuelta reed ruim honderd kilometer solo. Rominger verwierf een maximale voorsprong van 5.30. Een van de belangrijke favorieten voor de zege in de Tour de France was na vijftig kilometer tijdens de beklimming van de Col de la Croix gedemarreerd. Binnen veertig kilometer bedroeg het verschil met zijn achtervolgers 4.20. Rominger bedwong in zijn eentje drie cols, voordat tijdens de tweede beklimming van de Col des Mosses een groep met alle renners uit de top van het klassement hem terugpakte.

“Deze vlucht was louter bedoeld als een test. De Ronde van Zwitserland beschouw ik als de laatste serieuze voorbereiding op de Tour. Ik ben niet gestart om te winnen. Het nationale kampioenschap laat ik ook schieten. Het risico dat ze mij niet selecteren voor het WK op de weg, neem ik op de koop toe. Mijn voorkeur gaat bovendien uit naar het WK tijdrijden. En daarvoor kan ik me via mijn ploeg laten inschrijven”, verklaarde Rominger na afloop.

In de slotkilometers probeerden Gianetti en Puttini uit de groep te ontsnappen. Tevergeefs. Op de streep was Johan Museeuw de snelste. De Belg, dit jaar winnaar van de Amstel Gold Race, versloeg Kappes en Bauer en boekte zijn zesde zege van dit seizoen. Beste Nederlanders waren Gerrit de Vries en Gert-Jan Theunisse op vier minuten. Steven Rooks verliet 's ochtends de ronde. Hij had de Ronde van Zwitserland aangegrepen om kilometers voor de Tour te maken, maar zoals zo vaak in het verleden fietste hij alleen maar mee.

Volgens TVM-assistent-ploegleider Guido van Calster is de Noordhollander desondanks in vorm. De Belg meende dat het duo straks in Lille met vertrouwen aan de start kan verschijnen voor de 81ste Ronde van Frankrijk. “Ze hebben 1600 kilometer getraind. Ze maken een goede indruk.” Dat was in het verleden ook vaak het geval, maar in de Tour bleek het valse schijn te zijn.

In de Ronde van de Mijnvalleien is voor de Nederlanders tot nu geen hoofdrol weggelegd. Erik Breukink doet het nog het best. Hij finishte in de tweede etappe als twaalfde, op 31 seconden van ritwinnaar Rodrigo Arenas. In het algemeen klassement heeft Breukink 33 tellen achterstand op de nieuwe leider, Massimo Ghirotto.

In de Route du Sud is de Colombiaan Alvaro Mejia uit de Motorola-ploeg van Hennie Kuiper de nieuwe aanvoerder van het klassement. De tweede etappe werd gewonnnen door Richard Virenque, ploegmakker van Jean Paul van Poppel. (ANP)