Nederland heeft eenheden paraat voor VN-taken

NEW YORK, 22 JUNI. Nederland heeft de Verenigde Naties eenheden uit alle krijgsmachtonderdelen aangeboden die binnen een tot vier weken VN-taken waar ter wereld ook kunnen uitvoeren.

Dat kondigde minister Ter Beek (defensie) gisteren aan in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties na een lang gesprek met secretaris-generaal Boutros Ghali.

Met 3.500 militairen gaat het in totaal om twee fregatten, twee mijnenvegers en een ondersteuningsschip, een bataljon mariniers en een PC3 Orion-verkenningsvliegtuig van de marine. Voor de landmacht gaat het om een infanteriebataljon met gepantserde voertuigen, een bevelseenheid en een compagnie van de genie voor mijnopruiming en herstel van wegen. De luchtmacht zou een squadron F16-gevechtsvliegtuigen (18 in totaal) en twee transportvliegtuigen F27 kunnen leveren en 50 marechaussees zouden kunnen worden ingezet voor politietaken.

Volgens Ter Beek moeten de eenheden passen in een VN-legosysteem zodat de secretaris-generaal in een oogopslag weet welke troepen er in de wereld beschikbaar zijn, hoe lang het duurt voor ze ter plekke kunnen zijn, welke specialiteiten ze hebben en wat voor materieel. Nederland is het achttiende land dat gehoor geeft aan de oproep van Boutros Ghali voor een poel van militair personeel voor vredestaken.

In een toelichting zei Ter Beek dat de eenheden alleen uitgestuurd kunnen worden als de VN-missie de instemming van het Nederlandse kabinet heeft en het Nederlandse parlement is gehoord. Behalve deze parate eenheden voor VN-taken gaat Nederland te allen tijde ook nog andere troepen en materieel leveren voor het uitvoeren van vredestaken van de Verenigde Naties.

In zijn gesprek met Boutros Ghali heeft Ter Beek herhaald dat Nederland geen militairen wil leveren voor een taak in Rwanda. Volgens Ter Beek had Boutros Ghali begrip voor de Nederlandse overweging dat onze militairen te veel op Belgen lijken, de ex-koloniale machthebber, en daardoor extra gevaar lopen. Wel wil Nederland een transportvliegtuig leveren voor vrachtvluchten in omringende landen en militair personeel voor het regelen van het verkeer op vliegvelden in de buurlanden van Rwanda.

Boutros Ghali had waarderende woorden voor de Nederlandse militaire inspanningen in Bosnie en Kroatie. Hij was blij met het voornemen van het kabinet om de troepen in Bosnie op 1 juli af te lossen met het twaalfde bataljon van de luchtmobiele brigade. “Een paarse coalitie verandert daar niets aan”, aldus Ter Beek.

In het gesprek maakte de secretaris-generaal van de VN kenbaar dat hij grote moeite heeft om de VN-vredestaken uit te kunnen voeren. Soms zijn er te weinig militairen, vaak hebben ze geen goede uitrusting en als ze die van een andere lidstaat krijgen aangeboden dan moeten ze eerst met die nieuwe spullen trainen. Zo gaan er kostbare maanden verloren en kan de volkerenorganisatie de besluiten tot vredeshandhaving van de Veiligheidsraad niet waarmaken.

Hij toonde zich gelukkig met het Nederlandse initiatief om een aantal eenheden permanent ter beschikking te houden. Als dat op grotere schaal gebeurt dan kan hij volgens Ter Beek sneller beslissen welke militairen worden uitgestuurd “omdat hij eindelijk weet wat hij in de kast heeft”.