'Nederland bracht onbetekenend voetbal'

WASHINGTON, 22 JUNI. In grote lijnen hebben de Amerikaanse media instemmend gereageerd op de overwinning van het Nederlands elftal op Saoedi-Arabie. Als gebruikelijk in de Verenigde Staten kregen de spelers overal cijfertjes voor.

Opvallend was dat het gemiddelde van Oranje hoger lag dan bijvoorbeeld dat van Brazilie, dat volgens de Europese deskundigen in de eerste ronde toch aanmerkelijk beter speelde.

Volgens de Washington Post is het toernooi met de late winst van Nederland aan een forse tegenslag ontsnapt. De Amerikanen zien Oranje als een van de smaakmakers. “De Saoedi's creeerden visioenen van een duizelingwekkende WK-schok”, meent de krant.

De media zien Jonk als de man van de ommekeer. Vreemd genoeg noemt de Washington Post hem een “6-foot lange en 170 pound wegende veteraan”. Dat lijkt nogal overdreven.

De kranten citeren de Argentijnse coach Solari van Saoedi-Arabie het meest. “Hadden we iets meer ervaring gehad, dan waren wij als winnaar van dit duel uit de bus gekomen”, zo staat het in vrijwel alle kranten.

Ook Beenhakker, ex-bondscoach van Nederland en Saoedi-Arabie, komt links en rechts aan het woord. Hij laat niet veel heel van de prestatie van Oranje.

US Today geeft dagelijks cijfers, plus een korte beschrijving per speler. Bij Nederland ging dat ongeveer als volgt: Ed de Goey, 7, slechts twee safes, maar die waren wel heel goed; Frank de Boer, 6, goede passing; Ronald Koeman, 6, had niet zoveel in te brengen; Ulrich van Gobbel, 7, had zijn handen vol aan Mohammed; Frank Rijkaard, 6, had niet zoveel impact; Jan Wouters, 7, kwam na rust tot leven; Wim Jonk, 8, prachtig doelpunt gaf “the Dutch” weer hoop; Marc Overmars, 6, liep hard maar bereikte niet veel; Ronald de Boer, 7, combineerde goed met Bergkamp; Dennis Bergkamp, 8, zeer intelligent; Bryan Roy, 8, een echte ouderwetse vleugelspits; Gaston Taument, gouden wissel, “scorer of the winner”; Peter van Vossen, 6, energieke invaller voor tien minuten.

De Braziliaanse voetbalpers was beduidend minder onder de indruk van de Nederlandse overwinning op Saoedi-Arabie. “ Oranje wint maar demonstreert weinig talent” en “ Nederland bracht onbetekenend voetbal” luidden twee krantekoppen in Rio de Janeiro. De Jornal do Brasil schreef dat Nederland het moeilijk had tegen de Saoedi's en sprak van bureaucratisch en fantasieloos voetbal. De krant vond vooral Ronald Koeman “onvoorstelbaar traag”. Het dagblad O Globo beschreef de openingswedstrijd van Oranje als “de slechtste en lelijkste wedstrijd sinds de start van het WK 1994”.