N-Korea stemt in met gesprek over top

SEOUL, 22 JUNI. Noord-Korea heeft vandaag ingestemd met voorbereidende besprekingen, volgende week, over het houden van een topconferentie met Zuid-Korea. Het idee voor een top komt van Noord-Korea zelf, waarna Zuid-Korea 28 juni als concrete datum voor vooroverleg noemde.

De Noordkoreaanse premier Kang Song San deelde vanmorgen telefonisch aan zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Lee Yung Dug mee dat zijn regering volgende week dinsdag een drie leden tellende delegatie naar de bestandsplaats Panmunjom, in de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen, zal sturen voor inleidende besprekingen. Een Zuidkoreaanse regeringswoordvoerder zei dat Seoul aanvankelijk “sceptisch” was over de kans op een ontmoeting tussen de leiders uit beide landen, “maar gelet op de snelle en oprechte reactie van het noorden op ons voorstel lijkt het erop dat het noorden werkelijk geïnteresseerd is in een top”. Sinds de Koreaanse tweedeling in 1945 had een dergelijk topoverleg nog nooit plaats. De vooruitzichten zijn nu “rooskleuriger dan ooit”, aldus de Zuidkoreaanse woordvoerder.

Intussen wachten de Verenigde Staten nog steeds op een bevestiging uit Pyongyang dat Noord-Korea bereid is zijn nucleaire programma te bevriezen en uitgebreide internationale inspecties toe te staan. De VS zijn bereid hun plan voor het nemen van sancties tegen Noord-Korea in dat geval te laten varen. De Noordkoreaanse president, Kim Il Sung, deed de toezeggingen vorige week tijdens het bezoek van de voormalige president van de VS, Jimmy Carter, aan zijn land. Het aanbod van Washington geen verdere stappen te ondernemen tegen Noord-Korea is volgens Amerikaanse functionarissen aan de diplomatieke missie van dat land bij de Verenigde Naties overhandigd.

De Amerikaanse Republikeinse senator Phil Gramm, net terug van een bezoek aan Zuid-Korea, zei gisteren dat Kim Il Sung niets nieuws heeft voorgesteld. “Kim heeft bij verschillende gelegenheden in de afgelopen jaren precies hetzelfde gezegd, maar is de afspraken nooit nagekomen”, aldus Gramm. (AP, Reuter)