Mogelijk weer operatie aan enkel Van Basten

DEURNE, 22 JUNI. Op de lange weg naar volledig herstel kampt Marco van Basten met een nieuwe tegenslag. De aanvaller van AC Milan kreeg gistermiddag van de Belgische arts Marc Martens te horen dat hij opnieuw aan zijn gekwetste enkel geopereerd zou moeten worden. Van Basten heeft het advies in overweging genomen. Pas na overleg met de leiding van zijn club wil de voormalige Ajacied een beslissing nemen.

Nog maar drie weken geleden dacht de 57-voudig international Van Basten serieus aan een rentree bij het Nederlands elftal als vervanger van de onverwachts uit de selectie vertrokken Ruud Gullit. Het herstel van zijn enkelblessure leek voorspoedig te verlopen. Drie dagen belasting was toen voor het eerst sinds lange tijd weer mogelijk. Dat leek hem voldoende basis om zich bij de selectie van het Nederlands elftal te voegen, maar zijn wergever AC Milan dacht daar anders over. De medische staf van de club achtte het onverantwoord dat de speler zich bij Oranje zou voegen en dreigde zelfs een advocaat in te schakelen als hij naar Amerika vertrok.

Sindsdien heeft Van Basten nauwelijks meer kunnen trainen. Zijn enkel, waaraan hij al drie keer eerder werd geopereerd, wordt steeds weer dik. Een nieuwe operatie zou Van Basten volgens Martens opnieuw voor een half jaar buitenspel zetten. De aanvaller heeft al ruim een jaar geen officiële wedstrijd meer gespeeld. Zijn jongste optreden was in de verloren Europa-Cupfinale, in mei van vorig jaar, tegen Olympique Marseille.

“Toen ik met het Nederlands elftal bezig was, wist ik niet precies in hoeverre ik fit was”, liet Van Basten na zijn bezoek aan Martens weten. “Ik dacht dat ik weer speelklaar was, maar dat bleek dus toch niet zo te zijn. Op een reactie in mijn enkel had ik niet meer gerekend. Dit is een zware tegenvaller. Achteraf moet iedereen maar blij zijn dat ik niet met het Nederlands elftal naar het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten ben gegaan. Dat zou voor mij en voor het team niet goed zijn geweest.”

Van Basten was gisteren nog altijd optimistisch over zijn kansen om terug te keren op het hoogste niveau. “Er zijn voldoende kansen op een goede afloop”, zei de 29-jarige aanvaller. Maar hij zei ook dat er nog altijd “een mogelijkheid” bestaat dat zijn voetbalcarrière voorbij is. (ANP)