Miljoenen in mondain Vietnamees toeristenoord

HANOI, 22 JUNI. Twee Amerikaanse ondernemingen zijn van plan honderden miljoenen te investeren in luxe toeristencentra aan stranden in Vietnam die bij Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnamese oorlog bekend waren als China Beach. Het was een van de twee ontspanningsoorden voor Amerikaanse soldaten. Het andere was in Vung Tau, een havenstad verder naar het zuiden.

Het grootste van de twee projecten komt in de buurt van de plaats Da Nang, waar vier hotels, een congrescentrum en golflinks zullen worden aangelegd. De investering van 280 miljoen dollar is de grootste buitenlandse geldinjectie tot nu toe in Vietnam.

BBI Investment Group tekent binnen een maand een joint venture overeenkomst om het toeristencomplex te bouwen, aldus topman Stewart Stemple gisteren in Hanoi. BBI's aandeel in het project komt naar verwachting op 67 procent. De Vietnamese partner is een firma die het gezamenlijk eigendom is van Quang Nam-Da Nang Tourist Co. en het volkscomité van de provincie Quang Nam-Da Nang. Deze brengt grond in met een waarde van 80 miljoen dollar, waardoor het hele project op 360 miljoen dollar uitkomt.

Een andere Amerikaanse firma, DeMatteis Construction Corp. is ook van plan een vakantieverblijf te bouwen aan China Beach, dat tegenwoordig de naam Non Nuoc draagt. Het complex zal onder meer een vijfsterrenhotel, villa's en kantoren bevatten en minstens 100 miljoen dollar kosten. DeMatteis en een Britse partner zullen naar verwachting een aandeel van 70 procent krijgen in de onderneming. Zij onderhandelen met Da Nang Tourism Services Co. over een joint venture. (AP)