Lage dollar remt herstel koersen op beurs Amsterdam

AMSTERDAM, 22 JUNI. De lage dollar heeft vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een rem gezet op het herstel van de afgelopen dagen fors gedaalde aandelenkoersen. De zwakte van de Amerikaanse dollar veroorzaakte echter geen verdere koersdaling.

AMSTERDAM Van alle Europese effectenbeurzen is de Amsterdamse beurs het meest gevoelig voor schommelingen van de dollar, doordat de meest dominante, internationale ondernemingen op het Damrak voor een groot deel afhankelijk zijn van de Amerikaanse activiteiten. Door een lage dollar zien ondernemingen in Japan en Europa de exportkansen op de markt in de Verenigde Staten teruglopen, terwijl de opbrengsten uit de VS - uitgedrukt in de lokale munt - minder waard worden. Bovendien wordt een aantal internationaal aangeboden produkten zoals olie en scheepvaartsdienten afgerekend in dollars.

De dollar brak gisteren voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog door de grens van 100 yen om uiteindelijk in Azië iets hoger te sluiten op 100,40 yen, het diepterecord van augustus vorig jaar. De Amerikaanse munt stond vanmiddag op 1,7923 gulden en keerde eind vorige week al terug op een koers van onder de 1,80 gulden - de laagste sinds de herfst van vorig jaar. Dat is een tegenvaller voor beleggers die er met aandelenanalisten vanuit gingen dat de dollar tegenover de Europese munten zou stijgen. De verwachte stijging van de dollar was voor beleggers - na de renteverlagingen - een belangrijke reden om Nederlandse en andere Europese aandelen te kopen.

De tik die de koers van de dollar kreeg, had vanmorgen desondanks niet erg veel effect op de koersen in Amsterdam. De Amsterdam EOE-index (AEX) van de 25 meest actieve fondsen, de graadmeter van de beurs, krabbelde iets overeind met een stijging van 2,4 punten tot 379,09 punten. De koersen hebben de afgelopen dagen zulke klappen opgelopen, dat de aandelen voor een aantal grote beleggers behoorlijk goedkoop zijn geworden. Het ongunstige dollarnieuws had daarop niet zo veel effect, doordat de gulden zich - net als de andere Europese munten - redelijk hield tegenover de Amerikaanse munt. Het lage niveau waarop de dollar zich ook in Amsterdam beweegt was bovendien eind vorige week al bereikt, afgelopen maandag nog even verdiept, en is inmiddels verwerkt in de koers.

Wel blokkeerde de dollar bij sommige fondsen een opwaartse beweging. Unilever bleef hangen op 181,70 gulden, terwijl Koninklijke Olie zelfs drie dubbeltjes daalde tot 189,90 gulden. Nedlloyd en KLM die hun diensten ook tegen dollars verkopen mochten zich echter verheugen in de aandacht van koopjesjagers.

Philips ging met twee dubbeltjes omlaag tot 48,20 gulden door een claim van 250 miljoen dollar in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse uitvinder betwist Philips het recht zich de bedenker te noemen van de optische schijf, beter bekend als compact disc.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York zijn ook gisteren weer flinke koersverliezen geleden. De Dow Jones-index daalde met 33,61 punten tot 3.708,29.

De stemming werd evenals de voorgaande dagen bepaald door de gestage daling van de obligatiekoersen en de zwakte van de dollar. De schade voor de aandelen bleef aanvankelijk nog binnen de perken, maar in de loop van de dag kwam de Dow Jones op een maximaal verlies te staan van 55 punten.

TOKIO Vandaag veroorzaakten de perikelen rond de dollar ook op de beurs in Tokio weer verliezen. De Nikkei-index ging voor de derde achtereenvolgende dag flink omlaag, deze keer met 231,84 punten ofwel 1,1 procent tot 20.581,32.