Handelstekort VS scherp omhoog

WASHINGTON, 22 JUNI. Het Amerikaanse handelstekort is in april scherp gestegen tot 8,4 miljard dollar. Het tekort in het goederen- en dienstenverkeer was hiermee 22,1 procent hoger dan in maart, zo maakte het ministerie van handel gisteren bekend. De bekendmaking van de cijfers had direct een negatief effect op de koers van de dollar.

Volgens het ministerie van handel lag het tekort op de lopende rekening in het eerste kwartaal van dit jaar op 31,9 miljard dollar. Dat is het slechtste cijfer sinds 1988. De lopende rekening wordt als de beste maatstaf beschouwd, omdat hierin niet alleen het goederen- en dienstenverkeer zit, maar ook de investeringsstromen en de Amerikaanse buitenlandse hulp.

In april daalde de goederenexport met 1,77 miljard dollar, vooral als gevolg van een daling in de verkoop van niet-monetair goud, telecommunicatie-apparatuur en computers. De goederenexport kwam hiermee uit op 40,29 miljard dollar, een daling met 4,2 procent. De import nam daarentegen toe met 0,2 procent tot 53,6 miljard dollar. Economen hadden met een stijging van het handelstekort in april tot 7,7 miljard dollar gerekend.

Het handelstekort van 8,4 miljard dollar weerspiegelt een tekort in de goederenhandel met 13,3 miljard dollar en een overschot in het dienstenverkeer met 4,91 miljard dollar. De Amerikaanse overheid is dit jaar begonnen met het dienstenverkeer, waarin de VS traditioneel een overschot hebben, in het maandoverzicht op te nemen.

Zoals steeds was het handelstekort met Japan (5,48 miljard dollar) het grootst. Het cijfer ligt iets onder het niveau van maart.

Het Amerikaanse tekort in de goederenhandel ligt op jaarbasis op 133,5 miljard dollar. Dat is het slechtste cijfer sinds het record van 152,1 miljard dollar in 1987. Economen onderstrepen dat Amerikaanse fabrikanten bij hun export negatieve gevolgen ondervinden van de economische malaise in Europa en Japan. (AP)