Grieken willen compromis over opvolger Delors

PARIJS/ATHENE, 22 JUNI. De Griekse premier Papandreou, voorzitter van de Europese Unie, heeft de Europese regeringsleiders in een brief opgeroepen het besluit over de opvolging van commissievoorzitter Delors niet uit te stellen. “Ik reken op de compromisbereidheid van iedereen om tot een overeenkomst te komen”, aldus Papandreou. De Franse regering heeft gisteren ook gezegd dat uitstel van de beslissing verkeerd zou zijn.

De Britse premier Major zal daarentegen aansturen op uitstel als de “aartsfederalist” Jean Luc Dehaene de opvolger van Delors moet worden. Groot-Brittannië steunt de kandidatuur van Sir Leon Brittan, al hebben Britse ministers toegegeven dat hij weinig kans maakt. Majors voornemen om een besluit desnoods uit te stellen, volgt op een waarschuwing van conservatieve Lagerhuisleden dat er regelrechte opstand zal uitbreken indien met Dehaene een “Jacques Delors-uitvoering twee” bij de Europese Commissie het heft in handen neemt. Ook volgens de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Martino zou uitstel van de beslissing geen ramp betekenen.

Het is een publiek geheim dat de voorkeur van EU-voorzitter Griekenland ook uitgaat naar Sir Leon Brittan, die zich wel eens Grieks-vriendelijk heeft uitgelaten en ook voorstander lijkt van de toetreding van Cyprus tot de EU. De Griekse regering zou graag zien dat het eiland Korfoe de geschiedenis ingaat als een Top met doorslaggevende beslissingen, maar de kans op uitstel wordt niet gering geacht.

In kringen rond de Franse president Mitterrand groeit ondertussen de ergernis over de volharding waarmee demissionair premier Lubbers vasthoudt aan zijn kandidatuur voor het voorzitterschap. Zijn strijd is niet realistisch meer, zo zei een adviseur van Mitterrand gisteren. “In welke wereld leeft Lubbers? Het feit dat hij zich kandidaat gesteld heeft, wil niet zeggen dat hij ook benoemd wordt. En het feit dat hij een ongelukkige kandidaat is, wil niet zeggen dat hij daarvoor compensatie moet krijgen.” Volgens hem wordt de strijdlust van Lubbers voor het voorzitterschap ingegeven door de nederlaag die het CDA bij de Kamerverkiezingen begin mei heeft geleden. Het voorzitterschap van de Europese Commissie zou voor hem een uitweg zijn het verloren prestige in eigen land te herwinnen. De oproep aan de Nederlandse pers de kandidatuur van Lubbers te ondersteunen getuigt volgens de adviseur van het Élyseé van “nationalistische agitatie” in Nederland.

Dehaene, die door Bonn en Parijs naar voren is geschoven, wordt tot dusver niettemin alleen openlijk door België gesteund. Portugal heeft minister Kooijmans van buitenlandse zaken laten weten dat het land nog geen keuze gemaakt heeft en ook Denemarken laat de beslissing nog open.