Gonsalves mag van Kosto blijven als procureur-generaal

DEN HAAG, 22 JUNI. Minister Kosto (justitie) ziet “geen beletsel in het volledig verder functioneren” van Gonsalves als procureur-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Kosto dat het toenmalige kabinet in 1961 de vermeende misdragingen van bestuursambtenaar Gonsalves in Nieuw Guinea uitvoerig en zorgvuldig heeft onderzocht en tot de conclusie kwam dat er geen reden was voor strafvervolging. Volgens de bewindsman geldt daarom nu het strafrechtelijk beginsel dat niemand opnieuw mag worden berecht voor feiten waarover reeds eerder is geoordeeld. De VPRO-uitzending van afgelopen vrijdag, waardoor Gonsalves in opspraak is geraakt, heeft geen nieuwe feiten opgeleverd.

In de Tweede Kamer wordt weinig enthousiast gereageerd op het besluit. Kalsbeek (PvdA) zegt “dat het de PG had gesierd als hij, in verband met het noodzakelijk vertrouwen in het openbaar ministerie, tot een andere conclusie was gekomen”. Het CDA geeft Kosto “het voordeel van de twijfel”. GroenLinks vindt dat Gonsalves zijn gezag kwijt is.

Kosto zegt dat de vraag of Gonsalves na alle negatieve publiciteit verder kan functioneren “een persoonlijke afweging” hoort te zijn. Gonsalves laat weten “het vertrouwen te hebben goed te kunnen functioneren als PG”. Kosto “respecteert” dit oordeel. De minister wijst er op dat het verleden van Gonsalves nadrukkelijk beoordeeld is toen moest worden besloten of hij bij het OM kon gaan werken. Voormalige collega's van Gonsalves, zoals de oud-hoofdofficier van justitie in Roermond Messchaert waar hij zijn justitiële carriëre begon, bevestigen dit ook.